Cei peste 200 de elevi şi angajaţi răpiţi de bărbaţi înarmaţi de la o şcoală din nordul Nigeriei, în cursul acestei luni, au fost eliberaţi nevătămaţi, a anunţat, duminică, biroul guvernatorului statului Kaduna, cu câteva zile înainte de termenul-limită la care trebuia plătită o răscumpărare de 690.000 de dolari, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Răpirea, care a avut loc în 7 martie, la Kuriga, un oraş prăfuit din nord-vestul statului Kaduna, a fost prima răpire în masă în cea mai numeroasă naţiune africană din 2021 încoace, când peste 150 de elevi au fost capturaţi de la un liceu din Kaduna.

Iniţial, răpirile de la şcoli din Nigeria au fost desfăşurate de gruparea jihadistă Boko Haram, care a capturat 276 de eleve de la o şcoală de fete din Chibok, în nord-estul statului Borno, în urmă cu zece ani. Unele dintre fete nu au fost eliberate niciodată.

Însă de atunci această tactică a fost preluată de grupările criminale fără afiliere ideologică, în căutarea de răscumpărări.

Guvernatorul din Kaduna Uba Sani a declarat că Consilierul Naţional pentru Securitate al ţării a coordonat eliberarea elevilor din Kuriga. El nu a oferit detalii.

”Armata nigeriană merită de asemenea o menţiune specială pentru că a arătat că, având curaj, hotărâre şi angajament, elementele criminale pot fi învinse şi securitatea restaurată în comunităţile noastre”, a afirmat Sani.

Răpitorii au cerut, săptămâna trecută, un total de un milion de naira (690.000 de dolari) pentru eliberarea copiilor şi a angajaţilor.

Guvernul a afirmat că nu va plăti nicio răscumpărare, după ce această practică a fost scoasă în afara legii, în 2022.

Însă răpirile de către bande criminale care cer răscumpărare au devenit o întâmplare aproape zilnică, în special în nordul Nigeriei, despărţind familii şi comunităţi care trebuie să îşi pună la comun economiile pentru a plăti răscumpărările, obligându-le deseori să vândă pământ, vite şi cereale pentru a asigura eliberarea celor dragi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.