Miniştrii de Interne ai Celor 28 s-au reunit joi la Sofia pentru a lansa ultima linie dreaptă a reformei sistemului europan al azilului, un şantier prioritar dar blocat în continuare de disensiuni profunde pe tema cotelor de primire a refugiaţilor, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Întâlnirea lor este prima organizată de către preşedinţia bulgară a Consiliului Uniunii, căreia i-a fost încredinţată dificila sarcină de a finaliza, până la începutul verii, un acord în dosarul împotmolit de peste un an şi jumătate.

”Obiectivul stabilit de şefii de stat şi de guverne este clar: până în iunie trebuie să avem un acord politic”, a amintit, la sosirea sa, ministrul german de Interne Thomas de Maizière.

Însă ”acest lucru va fi dificil, iar problema unei juste repartizări (a solicitanţilor de azil) este cea mai dificilă”, a recunoscut el, referindu-se la dezbaterea pe tema cotelor de refugiaţi care împarte Europa de aproape trei ani.

Problema cotelor este legată de transformarea în şantier a ”regulamentului de la Dublin”, care desemnează ce ţară are responsabilitatea să soluţioneze o cerere de protecţie. Acest dispozitiv criticat o încredinţează în prezent aproape întotdeauna ţărilor primei intrări, impunând o povară mare unor ţări ca Grecia şi Italia.

De aici şi ideea, propusă de Comisia Europeană, de a împărţi găzduirea în cote de ”mutare” care să fie declanşate doar în situaţii de criză comparabile celei din 2015, când 1,25 de milioane de persoane au cerut azil în UE.

”NU SUNT UN LUCRU BUN”

Principiul este susţinut de Berlin, Roma sau Atena, dar este respins categoric de alte ţări, mai ales cele din grupul de la Vişegrad (Ungaria, Slovacia, Polonia, Republica cehă).

”Cotele nu sunt un lucru bun”, a repetat joi, la Sofia, ministrul de slovac de Interne Robert Kalinak, care consideră că ”avem nevoie să inventăm altceva”.

Noul ministru austriac de Interne, Herbert Kickl, care provine din partidul de extremă dreapta FPÖ, s-a cramponat în tabăra sa. ”Eu nu sunt un prieten al măsurilor de mutare, dacă ele sunt luate fără un acord explicit al statelor membre”, a declarat el în faţa presei.

Adversarii cotelor apreciază că solidaritatea europeană trebuie să se traducă altfel, şi anume financiar. Iar ei cer să se pună accentul asupra politicii externe a UE, în vederea evitării sosirilor străine pe teritoriul european.

Solidaritatea ”nu poate să fie interpretată diferit” de statele UE, a insistat însă, joi, comisarul european însărcinat cu Migraţia Dimitris Avramopoulos, îndemnând ”să se iasă din acest impas”.

VIITOR INCERT

Comisarul grec a contestat cu fermitate ideea unui ”eşec” al cotelor refugiaţilor care au fost în vigoare din septembrie 2015 în septembrie 2017, unul dintre principalele argumente ale criticilor continuării măsurii în viitor.

În pofida absenţei consensului, UE a adoptat în 2015 un plan de ”mutare” a solicitanţilor de azil din Italia şi Grecia, incluzând cote obligatorii de primire a 120.000 de persoane.

Această excepţie provizorie de la regulile de la Dublin, care i-a privit mai ales pe sirieni şi eritreeni, a permis repartizarea a aproximativ 33.000 de oameni, iar mai multe ţări din Est au refuzat să o pună în aplicare.

Însă, în opinia Comisiei, decalajul faţă de obiectivele iniţiale ale planului rezultă mai ales din scăderea puternică a sosirilor pe coastele europene.

Ele au scăzut într-adevăr clar. Mai întâi în 2016, pe coastele elene, în urma unui acord controversat cu Turcia, iar apoi în Italia, începând de la jumătatea lui 2017, printr-o colaborare şi ea criticată cu autorităţile libiene.

Situaţia s-a schimbat, ”însă nu ştim ce ne rezervă viitorul”, a avertizat Avramopoulos, îndemnându-i pe europeni să instituie rapid un sistem ”solidar” pentru a fi pregătiţi în cazul unei noi crize.

În vederea ieşirii impasului cu privire la cote, ministrul german de Interne a sugerat joi să se încheie mai întâi alte părţi mai puţin conflictuale ale refoemei azilului, care vizează să armonizeze mozaicul de proceduri de primire în statele membre UE.

”Atunci, vor putea să aibă loc progrese”, a apreciat de Maizière.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.