Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a respins marţi plângeri depuse de către 24 de reclamanţi care au dat în zadar Vaticanul în judecată, în jurisdicţii din Belgia, cu privire la fapte de pedofilie comise de către preoţi catolici, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

CEDO a invocat ”imunitatea” Sfântului Scaun, recunoscută prin ”principile dreptului internţaional”.

Reclamanţii - de naţionalitate belgiană, franceză şi olandeză - au fost respinşi de tribunale belgiene care au invocat imunitatea jurisdicţiei Sfântului Scaun.

CEDO - care se exprimă pentru prima oară în această problemă - a dat dreptate justiţiei belgiene.

”Curtea consideră că respingerea (...) nu s-a îndepărtat de la principii de drept general recunoscute în domeniul imunităţii statelor” şi care se aplică Vaticanului, precizează ea într-un comunicat.

Curtea cu sediul la Strasbourg conchide astfel că nu s-au încălcat prevederile Convenţiei europene a drepturilor omului cu privire la ”dreptul la la un tribunal” invocat de către reclamanţi, care susţin că au fost împiedicaţi să-şi prezinte în civil acuzaţiile cu privire la Vatican.

Ei au lansat în 2011, în Belgia, o acţiune colectivă civilă - împotriva Vaticanului, unor conducători ai Bisericii Catolice din Belgia şi unor asociaţii - în vederea obţinerii unor ndemnizaţii, precizează Curtea în comunicat.

Ei cer reparaţii din cauza unor ”pagube cauzate de către modul deficient în mod structural în care Biserica a abordat problema abuzurilor sexuale din cadrul său”, potrivit CEDO.

Vaticanul ”are caracteristici comparabile celor ale unui stat”, subliniază judecătorii europeni.

Ei stabilesc astfel că justiţia belgiană are dreptul ”să deducă din aceste caracterstici faptul că Sfântul Scaun este un suveran străin, cu aceleaşi drepturi şi obligaţii ca ale unui stat”.

”Eşecul total al acţiunii reclamanţilor rezultă în reaitate” din proasta ”alegere procedurală”, pe care ”nu au evaluat-o” în cursul procedurii, ”pentru a preciza şi individualiza faptele cu sprijinul acţiunii lor”, conchide CEDO.

Această hotărâre intervine la câteva zile după publicarea unui raport al unei Comisii Independente privind Abuzuri Sexuale în Biserica (CIASE) din Franţa, potrivit căruia 216.000 de persoane au fost victime ale unor preoţi sau religioşi începând din anii '50, până la 330.000 în cazul în care se adaugă agresiuni sxuale comise de către laici în legătură cu instituţii ale Bisericii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.