Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat vineri Rusia să plătească Georgiei despăgubiri în sumă de 130 de milioane de euro, cu privire la atrocităţi şi spolieri ale unui număr de peste 23.000 de civili, în timpul Războiului-fulger din august 2008, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

CEDO a condamnat deja Rusia cu privire la aceste fapte în 2021.

În hotărârea de vineri, Curtea stabileşte suma pe care Moscova are obligaţia să plătească Tbilisi ”în decurs de trei luni”.

Cei 17 judecători ai Marii Camere au stabilit despăgubiri în valoare de 3,25 de milioane de euro cu privire la uciderea a peste 50 de civili în sate din Oseria de Sud - una dintre cele două regiuni separatiste, alături de Abhazia, din Georgia care şi-au proclamat independenţa, recunoscută de către Moscova.

Această fostă republică sovietică din Caucaz cerea despăgubiri mult mai mari - de ordinul a 120.000 de euro pentru fiecare persoană ucisă.

CEDO stabileşte reparaţii în sumă de 2,7 milioane de euro acordate unui grup de cel puţin 166 de victime ale unor ”tratamente inumane şi degradante şi detenţiei arbitrare” - în subsolurile ”ministerului de interne” al Osetiei de Sud, în august 2008.

Judecătorii au stabilit să indemnizeze 16 victime ale torturii cu suma de 640.000 euro.

Cea mai mare sumă - 115 milioane de euro - este atribuită unui număr de peste 23.000 de persoane, împiedicate să se întoarcă acasă., în Osetia de Sud şi Abhazia.

Moscova este obligată să plătească alte 8,24 milioane de euro unui număr de 412 victime, din cauză că nu a anchetat cu privire la morţi care au avut loc în timpul ostilităţilor.

Dup invazia Ucrainei, Rusia a fost exclusă, la 16 martie 2022, din Consiliul Europei (CoE), gardianul respectării drepturilor omului pe continentul european, însă rămâne, stabileşte CEDO, responsabilă de încălcări ale Convenţiei europene a drepturilor omului pe care le-a comis înaintea acestei date.

Georgia a depus în total trei plângeri împotriva Rusiei cu privire la Războiul de Opt Zile din 2008, dintre care două au condus la condamnarea Moscovei.

Cea de a treia plângere, depusă în 2018, a fost considerată admisibilă de către Curte la 20 aprilie, iar procedura continuă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.