Zeci de mii de cărţi, vechi de secole, sunt scoase de pe rafturile unei abaţii medievale din Ungaria, în încercarea de a le salva de o infestare cu insecte care ar putea distruge veacuri de istorie consemnată, relatează The Associated Press (AP).
Arhiepiscopia Pannonhalma, care are 1.000 de ani, este o mănăstire benedictină întinsă, unul dintre cele mai vechi centre de învăţământ din Ungaria şi un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO.
Specialiştii în restaurare scot aproximativ 100.000 de cărţi legate manual de pe rafturi şi le aşează cu grijă în lăzi, începând procesul de dezinfecţie, care are scopul de a ucide insecte minuscule care s-au ascuns în ele.
Gândacul de farmacie, cunoscut şi sub numele de gândacul pâinii, se găseşte adesea printre alimentele uscate, cum ar fi cerealele, făina şi condimentele. Dar aceştia sunt atraşi şi de adezivii pe bază de gelatină şi amidon din cărţi. Aşa se face că au fost găsiţi într-o secţiune a bibliotecii care adăposteşte aproximativ un sfert din cele 400.000 de volume ale abaţiei.
„Este vorba de o infestare avansată cu insecte, care a fost detectată în mai multe părţi ale bibliotecii, astfel încât întreaga colecţie este clasificată ca fiind infestată şi trebuie tratată în întregime”, a declarat Zsófia Edit Hajdu, restauratoarea şefă a proiectului. „Nu am mai întâlnit niciodată un astfel de grad de infestare”, a spus ea.
COMORI ISTORICE
Invazia gândacilor a fost detectată pentru prima dată în timpul unei curăţenii de rutină în bibliotecă. Angajaţii au observat straturi neobişnuite de praf pe rafturi şi apoi au văzut că unele cotoare de carte erau găurite. La deschiderea volumelor, se puteau vedea găuri în hârtie, unde gândacii o roseseră.
Mănăstirea din Pannonhalma a fost fondată în 996, cu patru ani înainte de înfiinţarea Regatului Ungariei. Situată pe un deal înalt din nord-vestul Ungariei, abaţia adăposteşte cea mai veche colecţie de cărţi din ţară, precum şi multe dintre cele mai vechi şi importante documente scrise.
De peste 1.000 de ani, abaţia se numără printre cele mai importante situri religioase şi culturale din Ungaria şi din întreaga Europă Centrală, supravieţuind secolelor de războaie şi invazii străine, precum invaziei otomane şi ocupaţiei Ungariei din secolul al XVI-lea.
Ilona Ásványi, directoarea bibliotecii Pannonhalma, spune că se simte „copleşită” de comorile istorice şi culturale pe care le deţine colecţia de fiecare dată când intră în bibliotecă. „Este ameţitor să te gândeşti că aici a existat o bibliotecă acum o mie de ani şi că noi suntem păstrătorii primului catalog de cărţi din Ungaria”, a declarat ea.
Printre cele mai remarcabile opere ale bibliotecii se numără 19 codexuri, inclusiv o Biblie completă din secolul al XIII-lea. De asemenea, aceasta adăposteşte câteva sute de manuscrise anterioare inventării tiparului la mijlocul secolului al XV-lea şi zeci de mii de cărţi din secolul al XVI-lea.
Deşi cele mai vechi şi mai rare tipărituri şi cărţi sunt păstrate separat şi nu au fost infectate, Ásványi spune că orice deteriorare a colecţiei reprezintă o lovitură pentru patrimoniul cultural, istoric şi religios. „Când văd o carte roasă de un gândac sau infestată în orice alt fel, simt că, indiferent de câte exemplare sunt publicate şi cât de uşor poate fi înlocuită cartea, s-a pierdut o parte din cultură”, a mărturisit ea.
CUM LI SE VA VENI DE HAC GÂNDACILOR
Cărţile vor petrece săptămâni întregi într-un mediu lipsit de oxigen. Pentru a ucide gândacii, cutiile cu cărţi sunt plasate în saci de plastic înalţi, sigilaţi ermetic, din care este eliminat tot oxigenul. După şase săptămâni în mediu cu azot pur, mănăstirea speră că toţi gândacii vor fi distruşi.
Жуки погрызли древние фолианты в Венгрии: под угрозой ценнейшая библиотека монастыря, входящего в список ЮНЕСКО. В Венгрии произошло нашествие жуков на древнюю библиотеку аббатства Паннонхальма. Их обнаружили случайно во время рутинной уборки. Сотрудники заметили необычные слои… pic.twitter.com/hvepzSXWtF
— DW на русском (@dw_russian) July 14, 2025
Înainte de a fi repuse pe rafturi, fiecare carte va fi inspectată individual şi aspirată. Orice carte deteriorată de dăunători va fi pusă deoparte pentru lucrări ulterioare de restaurare.
Abatia, care speră să redeschidă biblioteca la începutul anului viitor, consideră că efectele schimbărilor climatice au jucat un rol în apariţia infestării cu gândaci, având în vedere creşterea rapidă a temperaturilor medii în Ungaria.
Hajdu, restauratorul-şef, a declarat că temperaturile mai ridicate au permis gândacilor să treacă prin mai multe cicluri de dezvoltare pe an decât ar fi putut în condiţii climatice mai reci. „Temperaturile mai ridicate sunt favorabile vieţii insectelor”, a spus ea. „Până acum ne-am confruntat mai ales cu pagube cauzate de mucegai, atât în depozite, cât şi în colecţiile expuse. Dar acum cred că vor apărea tot mai multe infestări cu insecte din cauza încălzirii globale”, afirmă experta.
Directorul bibliotecii a declarat că viaţa într-o abaţie benedictină este guvernată de un set de reguli în vigoare de aproape 15 secole, un cod care îi obligă să facă tot posibilul pentru a salva vasta colecţie. „Regula Sfântului Benedict spune că toate bunurile mănăstirii trebuie considerate la fel de valoroase ca vasele sacre ale altarului”, a spus Ásványi. „Simt responsabilitatea pentru ceea ce înseamnă cu adevărat această conservare şi restaurare”, adaugă ea.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.