Comisia Europeană pledează pentru o cooperare mai intensă în domeniul securităţii informatice şi pentru investiţii mai mari în acest sens din parta companiilor, a declarat ofiţerul de presă al Executivului UE la Bruxelles, Dimitri Barua, la o întrebare adresată de News.ro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Trebuie să cooperăm mai mult pentru a contracara astfel de ameninţări (ameninţările informatice – n.r.)”, a spus Dimitri Barua.

El a atras atenţia că societăţile şi companiile europene nu investesc suficient în securitate informatică. “Securitatea informatică este atât de puternică pe cât cea mai slabă verigă a sa şi cred că, în prezent, avem o serie de puncte slabe”, a insistat oficialul.

Directoarea biroului Parlamentului European la Madrid, Maria Andres, a precizat că, la nivelul UE, persistă dezbaterea privind echilibrul dintre securitatea informatică şi protecţia datelor personală.

Ea a amintit concluzia Consiliului European de luna aceasta, potrivit căreia companiile IT au responsabilitatea de a pune la dispoziţia autorităţilor informaţiile relevante şi datele despre utilizatori, în cazul unei ameninţări, dar şi să lupte împotriva folosirii serviciilor lor pentru radicalizarea persoanelor.

În ceea ce priveşte securitatea şi apărare clasice, el a admis că, deşi UE a făcut paşi importanţi, are încă în faţă un drum greu. Printre ameninţările cu care se confruntă blocul european, el a enumerat prezenţa tot mai agresivă a Rusiei sau terorismul – factori ce “justifică saltul drastic înainte în privinţa apărării europene”.

Barua a explicat, la un seminar destinat securităţii şi apărării europene, organizat de PE la Madrid, că Uniunea Europeană are trei obiective majore în acest domeniu. “Primul este răspunsul la conflicte, al doilea este consolidarea capacităţii partenerilor, precum Mali, Sahel şi alte ţări alături de care trebuie să fim implicaţi, iar al treilea este apărarea Uniunii şi a cetăţenilor ei”, a afirmat el.

Potrivit oficialului, statele UE, împreună, reprezintă al doilea mare investitor în apărare din lume, în termeni de cheltuieli, însă rezultatele sunt slabe. El consideră că una dintre cauze este faptul că membrii nu cooperează între ei.

Comisia Europeană a aprobat la începutul aceste luni înfiinţarea unui fond comun destinat cercetării în domeniul militar şi dezvoltării de capacităţi pe baza rezultatelor din cercetare, Fondul pentru Apărare putând ajunge şi la 5,5 miliarde de euro anual începând cu anul 2020, potrivit unei declaraţii a consilierului pe apărare al preşedintelui Comisiei Europene, Mihnea Motoc.

Potrivit lui Motoc, Fondul pentru Apărare oferă industriei româneşti de apărare şansa relansării, cu condiţia de a găsi parteneri în proiecte în cel puţin o altă ţară.

Un atac informatic de proporţii s-a răspândit extrem de rapid marţi după-amiază din Ucraina şi Rusia spre Europa Vestică. Printre victime s-au numărat multinaţionale precum Rosneft PJSC, A.P Moller-Maersk şi Grupul WPP. De asemenea, peste 80 de companii ruse şi ucrainene au fost iniţial ţinta atacului cibernetic cu ransomware-ul Petya. De asemenea, mai mulţi operatori de telecomunicaţii au fost afectaţi de virus.

Directorul Europol, Rob Wainwright, a anunţat că agenţia ”răspunde urgent” în urma noului atac cibernetic şi colaborează ”cu statele membre şi cu partenerii cheie din industrii pentru a stabili natura întreagă a acestui atac cibernetic”. (Corespondenţă Ileana Toma, trimisul special News.ro la Madrid)

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.