FBI caută persoana care a trimis pachete cu bombe artizanale către fostul preşedinte Barack Obama, Hillary Clinton şi către alţi politicieni importanţi, scrie CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

DOVEZILE DIN PACHETE

Oficialii au comunicat că pachetele arată asemănător: plicuri Manila cu şase timbre Forever de la poşta americană, adresa scrisă la calculator care conţine cuvinte redactate greşit şi o adresă de returnare care aparţine biroului din Florida al lui Debbie Wasserman Schultz, membră a Partidului Democrat. Nu există dovezi care să sugereze că ea ar fi trimis pachetele.

Cel puţin unele dintre dispozitive conţin sulf, care ar fi putut exploda, conform unui oficial. Acele dispozitive sunt bombe artizanale, care s-ar putea detona doar mişcându-le, deşi nu au existat explozii. Unele dintre ele au fost trimise prin serviciul poştal cel mai ieftin.

Pachetele reprezintă „o mină de aur” pentru posibile indicii, conform fostului agent FBI, Josh Campbell.

Mai multe dispozitive au fost trimise la o facilitate FBI din Quantico, Virginia, unde vor fi examinate. Campbell a precizat că faptul că aceiaşi oameni analizează bombele face mai uşoară identificarea tiparelor teroristului.

IMAGINILE DE PE CAMERELE DE SUPRAVEGHERE

James Gagliano, fost agent special FBI, a afirmat că indiferent dacă teroristul sau teroriştii au trimis pachetele prin poştă sau le-au livrat personal, imaginile de pe camerele de supraveghere trebuie luate în considerare.

„Doar în Manhattan sunt 13.00 de camere atât ale companiilor private cât şi cele puse de poliţie pe poduri, tuneluri, în zonele cu case pentru nevoiaşi şi la metrouri”, a declarat Gagliano, făcând referire la felul în care autorităţile au rezolvat cazul exploziilor din Austin, Texas, mai devreme în acest an. Atunci, poliţia a identificat maşina atacatorului cu ajutorul camerelor de supraveghere.

AMENINŢĂRI DIN TRECUT ŞI ALTE INDICII

Unele dintre pachete au fost trimise către persoane protejate de Secret Service, o agenţie a Departamentului pentru Securitatea Naţională a SUA, care are ca scop protejarea personalităţilor politice.

Agenţia a interceptat pachete trimise către fostul preşedinte Barack Obama şi către Hillary Clinton şi Billy Clinton.

Astfel, Secret Service îşi va verifica „biblioteca vastă plină de indivizi care au trimis scrisori de ameninţare către preşedinte, care au corespondat cu preşedinţi într-o formă sau alta”, a declarat Joseph Funk, fost agent al Secret Service.

Gagliano a precizat că designul dispozitivelor era unul rudimentar, astfel că persoanele vinovate ar putea chiar să îşi dorească să fie prinse.

El a informat că o cantitate  mare de bandă adezivă şi timbre reprezintă un semn clar pentru un pachet suspect.

„De ce ar putea fi atâtea timbre acolo? Nu vor ca pachetul să fie returnat. Vor să ajungă la destinaţie”, a declarat Gagliano.

Fosta agentă FBI, Mary Ellen O’Toole a declarat că este prudentă în a numi greşelile de scriere de pe pachete ca fiind neatenţie din partea atacatorului: „Ar putea să fie intenţionat pentru că pare că a plănuit totul foarte bine”.

FBI consideră această situaţie ca fiind terorism intern, pentru că nu există indicii că ar fi vorba de altceva, conform unui oficial. Totuşi, Gagliano a declarat că investigatorii vor verifica să vadă dacă procedeul cu pachete nu a fost copiat din străinătate sau direcţionat din altă ţară.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.