Cazurile de coronavirus se înmulţesc în Orientul Mijlociu, în Iran, stârnind îngrijorare şi interdicţii de călătorie, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

După patru decese şi 18 contaminări în Iran de miercuri, Libanul anunţă vineri primul caz de pneumonie virală Covid-19, şi Israel a afirmat că unul dintre cetăţenii său plasat în carantină pe nava Diamond Princess a fost testat pozitiv. 

Anterior, mai multe cazuri au fost înregistrate în Egipt şi Emiratele Arabe Unite. 

În Iran, majoritatea ultimelor contaminări au avut loc în Qom, un oraş la 150 de kilometri de Teheran, o comunitate bine reprezentată în Liban, Irak şi Kuweit, două ţări vecine cu Republica islamică.   

Bagdad şi Kuweit au anunţat joi că interzic sau limitează călătoriile către şi dinspre Iran, de unde milioane de cetăţeni şi produse pleacă în fiecare an către Irak. 

Numeroşi studenţi la religie din Qom merg în Irak pentru pelerinaje la Kerbala şi Najaf, la sud de Bagdad, iar liderul şiit Moqtada Sadr, figură a politicii irakiene, studiază şi el la şcoala islamică din Qom. 

Iranul este de asemenea al doilea furnizor al Irakului, exportând în fiecare an în această ţară de la maşini la iaurt, pentru o sumă de aproape 9 miliarde de dolari (în jur de 8,2 miliarde de euro). 

Actor economic primordial, Iranul este un jucător politic cheie în irak, unde nu încetează să-şi extindă influenţa.           

Miercuri, în momentul în care Iran anunţa moarte a două persoane de coronavirus, Irakul anunţa că iranienii pot de acum să intre pe teritoriul său fără viză. 

Irakienii sunt îngrijoraţi pentru că ţara lor duce lipsă cronică de medicamente şi numără cel puţin zece medici la 10.000 de locuitori, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). 

Denunţând "problemele din sistemul de sănătate", marele ayatolah Ali Sistani, cea mai înaltă autoritate şiită din Irak, a solicitat autorităţilor "să fie la nivelul" ameninţării. 

Potrivit OMS, virusul a contaminat deja mai mult de 75.000 de persoane în China şi 1.100 în alte părţi în lume. Epidemia a provocoat deja moartea a mai mult de 2.200 de oameni. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.