Cinci foşti ofiţeri de poliţie din Memphis au pledat vineri "nevinovat" pentru acuzaţiile de crimă ce li se aduc în cazul arestării violente şi decesului ulterior al lui Tyre Nichols, un tânăr de culoare care a fost oprit în trafic, dar întâlnirea sa cu poliţia a degenerat apoi într-o confruntare bruală, relatează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cei cinci foşti poliţişti au fost acuzaţi de crimă de gradul al doilea (crimă intenţionată, dar nepremeditată), agresiune în formă agravată, răpire în formă agravată, abuz în serviciu şi abuz de autoritate.

Agenţii au fost concediaţi în urma unei anchete interne a poliţiei privind arestarea la 7 ianuarie a lui Nichols, care a murit într-un spital trei zile mai târziu.

În Tennessee, crima de gradul doi este considerată o infracţiune ce se pedepseşte cu închisoare de la 15 la 60 de ani.

Tadarrius Bean, Demetrius Haley, Desmond Mills Jr, Emmitt Martin III şi Justin Smith au compărut vineri pentru prima dată în faţa unui judecător, împreună cu avocaţii lor, la tribunalul penal din comitatul Shelby.

Toţi sunt în libertate pe cauţiune, iar următoarea lor audiere a fost programată pentru 1 mai. "Aveţi răbdare. Lucraţi cu avocaţii voştri.", le-a spus judecătorul, James Jones Jr. "Este posibil să existe emoţii puternice în acest caz", a adăugat el.

Mama victimei, RowVaughn Wells, şi tatăl vitreg, Rodney Wells, au fost prezenţi la tribunal împreună cu avocatul lor, celebrul avocat specializat în drepturile civile Ben Crump.

Uciderea lui Tyre Nichols de către poliţie este cea mai recentă crimă de acest fel care a provocat proteste la nivel naţional, dar mai ales o dezbatere publică intensă despre brutalitatea poliţiei, care pare să fie o practică înrădăcinată.

Nichols, în vârstă de 29 de ani, era de culoare, la fel ca şi toţi cei cinci agenţi acuzaţi de moartea sa.

Tyre Nichols a fost oprit pentru o presupusă încălcare a regulilor de circulaţie şi a fost scos din maşină de agenţi care l-au înjurat, iar cel puţin unul dintre ei l-a ameninţat cu o armă. Un agent a folosit împotriva lui Nichols cu un pistol cu electroşocuri, dar victima a fugit spre locuinţa sa din apropiere, potrivit imaginilor publicate ulterior. Poliţiştii l-au ajuns din urmă pe Nichols şi l-au lovit cu pumnii, picioarele şi bastoanele în timp ce acesta striga după mama sa.

După bătaie, agenţii au stat deoparte în timp ce Nichols zăcea rănit la pământ. Un poliţist i-a făcut fotografii lui Nichols în timp ce era sprijinit de o maşină de poliţie nemarcată. Nichols a fost dus la spital cu o ambulanţă care a părăsit locul incidentului la 27 de minute după ce au sosit paramedicii.

Poliţia a declarat că Nichols a fost suspectat de conducere imprudentă, dar nu au apărut dovezi incontestabile ale unei încălcări a regulilor de circulaţie.

Cei cinci poliţişti făceau parte dintr-o echipă de combatere a infracţionalităţii cunoscută sub numele de Scorpion, care între timp a fost desfiinţată.

Un poliţist alb care a fost implicat în oprirea iniţială în trafic a fost concediat, iar un alt agent este suspendat.

Trei angajaţi ai departamentului de pompieri din Memphis care au fost prezenţi la locul arestării au fost concediaţi. De asemenea, doi adjuncţi ai şerifului din comitatul Shelby care se aflau acolo au fost suspendaţi fără plată.

Familia lui Nichols, avocaţii lor, liderii comunităţii şi activiştii au cerut schimbări în cadrul departamentului de poliţie din Memphis în probleme legate de opririle în trafic, folosirea forţei, transparenţă şi alte politici. Unele dintre rude şi avocaţi au lăudat-o pe şefa poliţiei, Cerelyn Davis, pentru rapiditatea reacţiei şi au spus că acesta ar trebui să fie standardul şi pentru alte anchete privind brutalitatea poliţiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.