Casa de vacanţă din Wintzenheim, în Alsacia, în care se aflau persoane cu deficienţe în vacanţă şi în care au murit miercuri 11 persoane într-un incendiu, nu respecta normele de siguranţă împotriva incendiilor, anunţă joi adjuncta procurorului Republicii din Colmar Nathalie Kielwasser, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Adăpostul nu a trecut de Comisia de Siguranţă, care este obligatorie” şi ”nu dispunea de caracteristici pentru a primi public”, declară AFP Kielwasser, care confirmă astfel dezvăluiri ale postului local France Bleu şi cotidianului L'Alsace.

O instituţie care găzduieşte public este obligată să ceară o validare din partea Comisiei de Siguranţă, un lucru care nu a fost făcut.

Comisia impune diverse amenajări - uşi antiincendiu, sistem de alarmă de incendiu şi marcarea ieşirilor de siguranţă.

”DETECTOARE DE FUM INSUFICIENTE”

”Dacă vrei să conduci o maşină, îţi trebuie un permis. Dacă vrei să găzduieşti oameni, trebuie să treci prin această Comisie care îţi preconizează capacitatea de găzduire, ş.a.m.d.. Ţi se impune un număr de reguli de securitate”, subliniază magistrata.

Clădirea - un fost garaj renocat recent - era dotată cu detectoare de fum, ”dar insuficiente pentru acest tip de construcţie”,  declară reprezentanta pachetului.

”Detectoarele de fum respectă normele, dar nu sunt detectoare de fum pe care le pui în structuri în care găzduieşti public”, a precizat ea.

În timp ce anchetatorii îşi continuă investigaţiile, ”nu putem verifica, pentru moment, dacă existau sau nu extinctoare”, a adăugat ea.

CONTRACT SEMNAT PENTRU 16 PERSOANE

Proprietara adăpostului, care i-a alertat pe pompieri miercuri în zori, se afla în stare de loc şi nu a fost plasată în arest.

”Este necesară coralarea motivului sinistrului şi dacă acest lucru are legătură cu reglementările de siguranţă. Nu am raportul investigaţiilor penale pentru moment”, anunţă Kielwasser.

În adăpost se aflau, în total, 28 de persoane - dintre care 16 se aflau la etajul care a ars.

Potrivit viceprimarului Wintzenheim, proprietara a semnat un contract pentru 16 persoane.

Problema respectării acestei capacităţi ”în continuare în curs” de experiză, precizează magistrata.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.