Casa Albă a informat vineri că preşedintele american Donald Trump a discutat telefonic cu comandantul libian Khalifa Haftar despre „eforturile antiterorism în desfăşurare” ale liderului care a demarat un asalt asupra capitalei Tripoli în opoziţie faţă de guvernul recunoscut internaţional, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Conform unui comunicat al Casei Albe, Trump „a recunoscut rolul semnificativ al lui Haftar în lupta cu terorismul şi în securizarea surselor de petrol ale Libiei şi cei doi au discutat despre tranziţia Libiei către un sistem politic stabil şi democratic”.
 
Nu este clar de ce Casa Albă a aşteptat câteva zile pentru a face acest anunţ.
 
Joi, atât Statele Unite cât şi Rusia au informat că nu pot susţine rezoluţia ONU care cere oprirea ostilităţilor în Libia pentru moment.
 
Şeful Guvernului libian de uniune naţională (GNA) Fayez al-Sarraj, recunoscut de către comunitatea internaţională, l-a acuzat miercuri pe rivalul său, mareşalul Khalifa Haftar, de ”crime de război” în urma unor tiruri de rachetă, marţi seara, asupra Tripoli, solate cu cel puţin trei morţi.
 
Fayez al-Sarraj a apreciat că este ”responsabilitatea juridică şi umanitară a Consiliului de Securitate al ONU şi comunităţii internaţionale să-l tragă răspundere pe acest criminal de faptele sale”.
 
Peste 147 de persoane au fost ucise, iar alte 614 au fost rănite de la lansarea ofensivei mareşalului Haftar la 4 aprilie în capitala libiană Tripoli, potrivit unui nou bilanţ prezentat luni de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), relatează AFP.
Biroul ONU de Coordonare a Afacerilor Umanitare (OCHA) a anunţat, pe Twitter, că peste 18.000 de persoane au fost deplasate din cauza luptelor, dintre care aproximativ 6.000 au primit ajutoare.
Confruntări armate violente au loc de la 4 aprilie la periferia de sud a Tripoli între forţele GNA, recunoscut de comunitatea internaţională, şi ANL autoproclamată a mareşalului haftar, cel mai puternic om din estul ţării, care vrea să cucerească tripoli, sediul GNA.
OMS a îndemnat luni ”toate părţile să dea dovadă de reţinere” şi să evite să atace spitale, ambulanţe şi personal în domeniul sănătăţii.
viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.