Casa Albă nu a exclus, duminică, o posibilă întâlnire între preşedintele Donald Trump şi omologul său iranian Hassan Rohani, chiar dacă Washingtonul a acuzat Iranul că se află în spatele atacurilor cu drone împotriva unor unităţi majore producătoare de petrol din Arabia Saudită, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Consilierul de la Casa Albă Kellyanne Conway a declarat că atacurile de sâmbătă ”nu contribuie” la perspectivele unei întâlniri între cei doi lideri la Adunarea Generală a Naţiunilor Unite din această lună, dar a lăsat deschisă posibilitatea că acestea ar putea avea loc.

”Îl voi lăsa pe preşedinte (Trump) să anunţe dacă va avea loc sau nu o întâlnire”, a afirmat Conway duminică, la emisiunea “Fox News Sunday.”

Sancţiunile administraţiei Trump şi o campanie ”de presiuni maxime” împotriva Iranului, legate de programul de rachete nucleare şi balistice al acesteia, vor continua indiferent dacă cei doi lideri se vor întâlni sau nu”, a adăugat aceasta.

Cu toate acestea, ”Nu vă susţineţi cauza prea mult atacând Arabia Saudită, zonele civile şi infrastructura de importanţă majoră, care afectează pieâele globale de energire”, a spus Conway, referindu-se la Iran.

Iranul a respins acuzaţiile secretarului de Stat Mike Pompeo potrivit cărora s-ar afla în spatele atacurilor împotriva unităţilor de producţie a petrolului aflate în centrul industriei saudite a ţiţeiului. Atacurile, revendicate de gruparea Houthi din Yemen, au redus la jumătate producţia de petrol a Arabiei Saudite, iar analiştii au avertizat că preţurile ar putea creşte cu 10 dolari pe baril.

Pompeo a afirmat că Iranul s-a aflat în spatele a aproape 100 de atacuri împotriva Arabiei Saudite, în timp ce Teheranul ”pretinde că se angajează în diplomaţie”.

Arabia Saudită, sunită, şi Iranul, stat condus de şiiţi, susţin facţiuni opuse în Orientul Mijlociu, din Yemen şi Siria până în Liban şi Irak. Arabia Saudită conduce o coaliţie militară pentru susţinerea guvernului din Yemen recunoscut la nivel internaţional împotriva grupării Houthi.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.