Preşedintele american Donald Trump şi preşedintele rus Vladimir Putin au discutat telefonic despre relaţiile dintre ţările lor, la iniţiativa liderului rus, a anunţat luni Casa Albă, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Motivul oficial al convorbirii, potrivit ambelor părţi, a fost ca Putin să îi mulţumească lui Trump pentru ”informaţii furnizate de Statele Unite care au ajutat la prevenirea unui posibil atac terorist în Rusia”.

Nu au fost oferite detalii, dar Rusia a anunţat duminică prevenirea unor atacuri care ar fi urmat să aibă loc la St. Petersburg datorită unei informaţii furnizate de Washington.

Purtătorul de cuvânt al Casei Slbe Hogan Gidley a spus că ambii preşedinţi sunt hotărâţi să continue cooperarea împotriva terorismului dintre cele două ţări.

”Preşedinţii au mai discutat despre stadiul relaţiilor dintre Statele Unite şi Rusia şi despre eforturile viitoare de susţinere a unui control eficient al armelor”, a spus Gidley, făcând referire la dorinţa declarată a lui Trump pentru un nou acord privind controlul armelor nucleare.

Trump, care în prezent se află într-o vacanţă de două săptămâni la clubul său Mar-a-Lago din Palm Beach, Florida, doreşte relaţii solide cu Rusia şi s-a plâns că investigaţia privind amestecul Rusiei în campania prezidenţială din 2016 i-a pus piedici.

Preşedintele a întâmpinat opoziţia republicanilor şi democraţilor din Congres faţă de o relaţie mai apropiată cu Rusia din cauza anexării Crimeii de către Moscova şi a sprijinului acordat de Rusia separatiştilor din estul Ucrainei, printre alte probleme.

Între timp au apărut şi alte tensiuni între cele două ţări.

Trump a avertizat joi Rusia, Siria şi Iranul din cauza uciderii civililor în provincia siriană Idlib.

Forţele siriene şi ruse au intensificat bombardamentele împotriva unor ţinte din Idlib, ultimul centru important al rebelilor din Siria. Preşedintele sirian Bashar al-Assad a promis că va redobândi controlul asupra regiunii.

Un alt posibil motiv de tensiune este susţinerea de către Rusia şi China a unui proiect la Consiliul de Securitate al ONU pentru ridicarea unor dintre sancţiunile impuse Coreii de Nord din cauza programelor de armament nuclear şi rachete balistice.

Convorbirea telefonică dintre Trump şi Putin a survenit în condiţiile în care secretarul de Stat State Mike Pompeo va călători în Ucraina, Belarus, Kazahstan, Uzbekistan şi Cipru, în perioada 3-7 ianuarie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.