Casa Albă confirmă joi existenţa unei ameninţări la adresa securităţii naţionale a Statelor Unite, legată de o armă antisatelit a Rusiei, despre care oficiali americani de rang înalt au vorbit miercuri pentru prima oară, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Pot să confirm că aceasta are legătură cu o capacitate antisatelit dezvoltată de Rusia”, anunţă un purtător de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate (NSC) al casei Albe, John Kirby.

John Kirby subliniază însă că ”nu este vorba despre o ameninţare imediată la adresa cuiva”.

Această armă antisatelit ”tulburătoare” nu poate cauza vreo ”distrugere fizică” pe Pământ, a precizat el, relatează The Associated Press.

Oficiali americani în domeniul informaţiilor dispun de informaţii potrivit cărora Moscova dispune de această armă - care nu este operaţională în prezent în Statele Unite, a declarat John Kirby.

Autorităţile americane analizează informaţiile de care dispun despre această tehnologie emergentă şi s-au consultat cu aliaţi şi partneri în acest subiect, precizează el.

”Mai întâi, nu este o tehnologie activă care să fi fost desfăşurată, iar de aceea cercetarea Rusiei a aceastei tehnologii este tulburătoare. Nu există nicio ameninţare imediată la siguranţa cuiva”, declară el.

”Nu vorbim despre o armă care poate să fie folosită pentru a ataca fiinţe umane sau cauza distrugeri fizice aici pe Pământ”, subliniază el,

Casa Albă confirmă aceste informaţii clasificate, după ce preşedintele republican al Comisiei Informţaiilor din Camere Reprezentanţilor, Mike Turner, şi-a exprimat îngrijorarea în acest sens.

Reprezentantul republican din Ohio a cerut administraţiei Biden să declasifice informaţii despre ceea ce a prezentat drept o ameninţare gravă la adresa securităţii naţionale.

El a îndemnat Guvernul să declasifice aceste informaţii pentru ca Statele Unite şi aliaţii lor să poată discuta în mod deschis despre felul cum să reacţioneze.

El a trimis un e-mail membrilor Congresului în care anunţă că Comisia a ”identificat o problemă urgentă cu privire la o capacitate militară destabilizatoare” care este necesar să fie cunoscută de către toţi decidenţii politici din Congres.

El le cere acestora să vină într-o zonă securizată (SCIF), să examineze aceste informaţii clasificate.

Turner este un promotor al unei consolidări a securităţii naţionale americane, motiv pentru care a intrat în conflict cu unii republicani adepţi ai unei abordări izolaţioniste,

El a cerut o revizire a unui instrument-cheie de supraveghere al Guvernului american, însă unii republicani şi demotraţi liberali au ridicat obiecţii cu privire la confidenţialitate.

Mike Turner este un susţinător al unei continuări a susţinerii militare a Ucrainei de către Statele Unite împotriva Rusiei, în contextul în care aceasta este incertă, din cauza opoziţiei Camerei Reprezentanţilor, majoritar republicană.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.