Casa Albă a respins sâmbătă comentariile făcute de fostul preşedinte american Donald Trump în legătură cu faptul că nu şi-ar proteja aliaţii din NATO de o potenţială invazie rusă, calificându-le drept "revoltătoare şi dezechilibrate", relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Trump, care a părut să relateze o întâlnire cu liderii NATO în timpul unui miting politic desfăşurat sâmbătă în Carolina de Sud, l-a citat pe preşedintele unei "ţări mari" pe care nu a numit-o, care l-a întrebat: "Ei bine, domnule, dacă nu plătim şi suntem atacaţi de Rusia - ne veţi proteja?".

"Am întrebat: Nu aţi plătit? Sunteţi rău-platnici?"

El a spus: "Da, să spunem că asta s-a întâmplat".

"Nu, nu v-aş proteja", a spus Trump că i-ar fi răspuns. "De fapt, i-aş încuraja (pe ruşi - n.r.) să facă ce naiba vor. Trebuie să plăteşti", a adăugat fostul preşedinte.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Andrew Bates, întrebat despre comentariile lui Trump, a declarat: "Încurajarea invadării celor mai apropiaţi aliaţi ai noştri de către regimuri criminale este revoltătoare şi dezechilibrată - şi pune în pericol securitatea naţională americană, stabilitatea globală şi economia noastră acasă".

Articolul 5 din Tratatul NATO este o prevedere care garantează apărarea reciprocă a statelor membre în cazul în care unul dintre ele este atacat.

Trump, favorit pentru nominalizarea republicană la alegerile prezidenţiale, a fost un critic înverşunat al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord atunci când era preşedinte, ameninţând în mod repetat că se va retrage din alianţă. El a redus finanţarea apărării pentru NATO şi s-a plâns frecvent că Statele Unite plătesc mai mult decât partea lor echitabilă.

Andrew Bates a declarat că preşedintele Joe Biden, un democrat care doreşte să fie reales în alegerile din noiembrie, a restabilit alianţele Statelor Unite după ce a preluat funcţia în 2021, asigurându-se că NATO este acum "cea mai mare şi cea mai vitală (organizaţie) care a fost vreodată".

"În loc să ceară războaie şi să promoveze haosul nociv, preşedintele Biden va continua să consolideze leadershipul american şi să susţină interesele noastre de securitate naţională - nu să acţioneze împotriva lor", a spus Bates într-o declaraţie emisă sâmbătă seara.

În condiţiile în care Trump îl devansează pe Biden în unele sondaje, aliaţii europeni se tem că o victorie a lui Trump în noiembrie ar putea pune în pericol angajamentul SUA faţă de alianţă, însă secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat luna trecută că nu crede că o a doua preşedinţie Trump ar pune în pericol apartenenţa SUA la organizaţie. Stoltenberg, care a făcut presiuni asupra statelor membre pentru a creşte cheltuielile pentru apărare, a declarat că aliaţii europeni îşi măresc contribuţiile militare şi "se îndreaptă în direcţia corectă".

Trump a continuat să critice alianţa transatlantică, spunând luna trecută, la un miting de campanie, că nu crede că ţările NATO ar sprijini Statele Unite, dacă acestea ar fi atacate.

În ceea ce priveşte războiul Rusiei din Ucraina, Trump a cerut o dezescaladare şi s-a plâns de miliardele cheltuite până acum, deşi a prezentat puţine propuneri politice concrete.

De la invazia la scară largă a Moscovei din februarie 2022, ajutorul SUA pentru Ucraina s-a ridicat la aproximativ 75 de miliarde de dolari, a declarat Stoltenberg, în timp ce alţi membri NATO şi state partenere au oferit împreună peste 100 de miliarde de dolari.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.