Preşedintele american Joe Biden şi preşedintele turc Tayyip Erdogan se vor întâlni săptămâna viitoare pentru a discuta despre Siria, Afganistan şi alte probleme regionale, urmând să abordeze şi ”diferenţele semnificative” dintre Washington şi Ankara, a declarat luni consilierul pentru securitate naţională Jake Sullivan, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sullivan a spus, în timpul unui briefing susţinut la Casa Albă, că pe agendă se vor afla estul mediteranei, Siria, Iran, precum şi rolul pe care îl va avea Turcia în Afganistan, în condiţiile în care Statele Unite se retrag din această ţară.

În plus, cei doi lideri vor analiza relaţia lor şi modalităţile de rezolvare a ”diferenţelor semnificative între valorile lor, drepturile omului şi alte probleme”, la întâlnirea care va avea loc pe 14 iulie, pe marginea summitului NATO de la Bruxelles.

”Preşedintele Biden îl cunoaşte foarte bine pe Erdogan, cei doi au petrecut mult timp împreună şi amândoi aşteaptă, cred, cu nerăbdare oportunitatea ....să  evalueze în profunzime relaţia”, a spus Sullivan.

Ankara şi Washingtonul au avut dificultăţi să îşi refacă legăturile, tensionate în ultimii ani de mai multe probleme, inclusiv achiziţionarea de către Turcia a sistemelor de apărare ruse, care a dus la sancţiuni SUA, diferenţe de politică în Siria, precum şi îngrijorarea Washingtonului legată de respectarea drepturilor omului de către Ankara.

Cei doi aliaţi ai NATO au, de asemenea, puncte de vedere diferite în conflictul din Nagorno-Karabah, precum şi în privinţa ambiţiilor Ankarei de exploatare a petrolului şi gazelor în estul Mediteranei, în timp ce rolul potenţial al Turciei în Afganistan în urma retragerii planificate a SUA ar putea servi ca zonă de cooperare.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.