Casa Albă afirmă că personal militar iranian s-a aflat pe teren în Crimeea pentru a ajuta la atacurile cu drone ale ruşilor care au ţintit infrastructura civilă din Ucraina, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

John Kirby, coordonatorul de comunicare de la Consiliul Naţional de Securitate, a declarat că vizita de antrenament a Iranului reprezintă o dovadă a implicării directe a Teheranului în conflict.

”Putem confirma că personalul militar rus care are baza în Crimeea a pilotat UAV-uri iraniene, folosindu-le pentru a desfăşura atacuri în Ucraina, inclusiv atacuri asupra Kievului”, a spus Kirby, referindu-se la Unmanned Aerial Vehicles (aeronave fără pilot – n.r.).

Anterior, CNN a relatat că personal militar iranian a fost trimis în Crimeea pentru a antrena forţele ruseşti.

”Personalul militar iranian s-a aflat pe teren în Crimeea şi a ajutat la aceste operaţiuni”, a spus el.

”Rusia a primit zeci de UAV-uri până acum şi cel mai probabil va continua să primească livrări adiţionale pe viitor”, a adăugat el.

SUA a afirmat că Rusia primeşte drone din Iran, dar până acum nu a spus că personal iranian s-a aflat pe teren.

Kirby a declarat că a fost ”un număr relativ mic” de personal iranian pe teren.

”Teheranul este acum direct implicat pe teren şi prin asigurarea de arme care au impact asupra civililor şi infrastructurii civile din Ucraina, care ucid civili şi distrug infrastructura civilă în Ucraina”, a arătat el.

Kirby a afirmat că ruşii nu erau familiarizaţi cu folosirea dronelor şi au avut nevoie de iranieni pentru a fi antrenaţi să le folosească.

El a adăugat că SUA este acum îngrijorată că Rusia va cere arme adiţionale, inclusiv rachete sol-sol, din Iran.

Iranul a negat în mod repetat că livrează Rusiei arme pentru a le folosi în Ucraina, afirmând, săptămâna trecută, că ”nu a făcut şi nu va face” acest lucru.

Un reprezentant al Rusiei la ONU a insistat, de asemenea, că dronele folosite împotriva Ucrainei au fost ruseşti, nu iraniene. El a numit afirmaţiile contrare o ”campanie de dezinformare”.

Acest lucru nu i-a convins însă pe aliaţii din Vest ai Ucrainei. Uniunea Europeană tocmai a agreat noi sancţiuni împotriva Iranului, în urma acuzaţiilor privitoare la drone.

”Ei pot minţi lumea, dar cu siguranţă nu pot ascunde faptele”, a declarat Kirby joi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.