Casa Albă anunţă joi că Statele Unite şi Germania vor să trimită Ucrainei blindate de infanterie de tip Bradley - americanii - şi de tip Marder - germanii -, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedinţia americană face acest anunţ în urma unei convorbiri la telefon a preşedintelui american Joe Biden cu cancelarul german Olaf Scholz.

Cei doi şi-au exprimat ”hotărârea comună” de a susţine Ucraina, precizează în acest comunicat Executivul american.

Germania - asupra căreia se exercită presiuni pentru a-şi spori asistenţa militară pe care o acordă Ucrainei - s-a angajat să furnizeze o baterie antiaeriană de tip PATRIOT, aşa cum anunţat şi Statele Unite.

Franţa a promis miercuri să livreze Ucrainei tancuri uşoare de luptă de tip AMX-10 RC, crescând şi mai mult presiunile exercitate asupra cancelarului german Olaf Scholz, acuzat cu regularitate de faptul că rămâne în urmă în susţinerea militară a Ucrainei.

Revista germană der Spiegel dezvăluie că Germania urmează să furnizeze Ucrainei 20-40 de blindate de tip Marder.

Aliaţii europeni ai Ucrainei i-au furnizat acesteia tancuri de concepţie sovietică - însă niciodată până acum tancuri de fabricaţie occidentală, în pofida cererilor repetate în acest sens ale Kievului.

Blindatele de tip Marder, aflate în serviciu din anii '70, sunt blindate uşoare, destinate transportului de trupe.

Principalul armament al acestui tip de blindată este un tun de 20 de milimetri.

Vehiculele blindate de tip Bradley fac parte cam din aceeaşi familie şi se află în serviciu de la începutul anilor '80.

Modelul Bradley M2 este echipat cu un tun de 25 de milimetri şi un lansator de rachetă antitanc şi poate transporta, în afară de echipaj, şase combatanţi.

Ucraina cere şi tancuri de asalt - mai puternic înarmate -, de exemplu tancuri germane de tip Leopard 2.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.