Un oficial din cadrul spionajului american, Brian Murphy, acuză Casa Albă - într-o plângere depusă ca avertizor de integritate - de faptul că i-a ordonat să înceteze să raporteze informaţii despre amestecul rus în alegerile prezidenţiale şi să se concentreze, în schimb, asupra Iranului şi Chinei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această plângere formulată de Brian Murphy a fost întocmită în cadrul unei procesduri ca ”avertizor de integritate”, care-i permite unui funcţionar - în mod normal constrâns la confidenţialitate - să expună în mod public acţiuni evident ilegale.

”La jumătatea lui mai, (secretarul Securităţii Interne al lui Donald Trump, Chad) Wolf i-a cerut domnului Murphy să înceteze să prezinte rapoarte ale serviciilor de informaţii cu privire la ameninţarea unui amestec rus în Statele Unite şi să informeze, în schimb, despre amestecul Chinei şi Iranului”, acuză avertizorul de integritate în plângere, depusă în numele său de către Inspectorul General al Departamentul Securităţii Interne (DHS).

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

”Domnul Wolf a declarat că aceste instrucţiuni veneau direct de la consilierul Securităţii Naţionale Robert O'Brien”, se precizează în document.

Potrivirt agenţiilor americane de spionaj, Rusia s-a amestecat în alegerile americane din 2016, în favoarea lui Donald Trump, a cărui echipă a fost acuzată de complicitate cu Moscova.

În urma unei îndelungate anchete - care a otrăvit prima jumătate a mandatului miliardarului newyorkez -, procurorul special Robert Mueller a conchis că nu a găsit ”probe suficiente” a unei înţelegeri între Rusia şi anturajul candidatului Trump, dar a prezentat o serie de presiuni tulburătoare exercitate asupra anchetei sale.

Potrivit plângerii dezvăluite miercuri, lui Murphy i s-a cerut să modifice un document oficial al spionajului american cu privire la adepţii supremaţiei albilor, ”pentru a atenua pericolul acestei ameninţări şi entru a include informaţii despre importanţa grupărilor violente de extremă stânga”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.