Rachete furnizate de către Coreea de Nord Rusiei au fost folosite în atacurile de anvergură din Ucraina din ultimele zile, avansează joi Casa Albă, care denunţă o ”escaladare importantă şi îngrijorătoare” a susţinerii Moscovei de către Phenian, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 

”Informaţiile noastre arată că Coreea de Nord a furnizat recent Rusiei sisteme de lansare de rachete balistice şi mai multe rachete balistice”, acuză un purtător de cuvânt al Consiliului Securităţii Naţionale (NSC) John Kirby.

Acest transfer subliniază, în opinia purtătorului de cuvânt, nevoia ca Congresul american să aprobe un nou pachet de ajutor militar destinat Ucrainei.

Preşedintele american Joe Biden îndemna vineri Congresul ”să acţioneze fără să aştepte” în urma ”bombardamentelor masive!” din Ucraina, în contextul în care negocieri bat în continuare pasul pe loc cu privire la validarea acestei anvelope uriaşe de ajutoare destinate Kievului.

Apărarea antiaeriană a Ucrainei - ţinta unui baraj de atacuri ale Rusiei în ultimele zile - rămâne o prioritate ”absolută”, subliniază joi John Kirby.

Forţele ruse au lansat cel puţin o rachetă furnizată de Phenian, la 30 decembrie, iar această rachetă a căzut pe un câmp, în regiunea Zaporojie, în sudul Ucrainei, precizează el.

Mai multe rachete au fost lansate apoi de către Rusia către Ucraina, la 2 ianuarie, într-un atac aerian masiv, potrivit purtătorului de cuvânt.

ÎNCĂLCAREA SANCŢIUNILOR

Statele Unite şi aliaţii lor urmează să prezinte această problemă în Consiliul de Securitate al ONU, deoarece acest transfer de rachete reprezintă o încălcare a sancţiunilor ONU impuse Coreei de Nord, acuză John Kirby.

În octombrie, Statele Unite acuzau că peste 1,000 de containere cu echipamente militare şi muniţie au fost livrate Rusiei de către Coreea de Nord în săptămânile precedente.

Coreea de Sud a acuzat la rândul său Coreea de Nord de faptul că a furnizat Rusiei peste un milion de obuze de artilerie destinate Războiului rus în Ucraina, şi că a primit în schimb consiliere tehnică în domeniul sateliţilor.

În schimbul acestor transferuri de armament, Phenianul încearcă să-şi procure echipamente militare ruseşti şi ”tehnologii sofisticate”, acuza atunci John Kirby.

Rusia şi Coreea de Nord, aliaţi istorici, sunt vizate amândouă de sancţiuni internaţionale - prima din cauza invaziei Ucrainei, a doua din cauza programelor interzise de înarmare nucleară şi al rachetelor.

Cooperarea lor militară tot mai mare reprezintă o sursă de îngrijorare a Ucrainei şi aliaţilor săi, mai ales în urma unei întâlniri între dictatorul Kim jong Un şi Vladimir Putin, în septembrie, în Extremul Orient rus.

John Kirby acuză Rusia de faptul că vrea să cumpere rachete şi de la aliatul său iranian.

”Vom impune sancţiuni suplimentare celor care acţionează în vederea unei facilitări a acestor transferuri de armament între Rusia şi Coreea de Nord şi între Rusia şi Iran”, ameninţă el.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.