O carte a lui John Bolton urmează să fie publicată la 23 iunie, în pofida unor încercări ale avocaţilor Casei Albe de a împiedica difuzarea unei părţi a acesteia, despre perioada în care autorul a fost consilierul în domeniul securităţii naţionale al preşedintelui Donald Trump, anunţă un avocat al acestuia, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Trump l-a destituit în mod brutal, la 10 septembrie, pe cel care era la acel moment unul dintre principalii săi consilier, din cauza unor dezacorduri cu privirela gestionarea mai multor dosare internaţionale, privind Coreea de Nord, Iranul, Afganistanul şi Rusia.

John Bolton a anunţat că deţine informaţii despre contactele lui Trump cu Ucraina din vară, după ce democraţii l-au inculpat (impeachment) pe miliardarul republican de faptul că a încercat să detemine Ucraina să-l ancheteze pe Joe Biden, la acea vreme favorit la învestitura democrată în alegerile prezidenţiale şi care a devenit între timp canidatul democrat la fotoliul de la Casa Albă.

Trump a fost achitat de Senat în procesul destituirii.

Potrivit procedurii cu privire la informaţii vizate de secret care pot fi dezvăluite în carte, manuscrisul a fost trimis Casei Albe în vederea validării.

Avocatul lui Bolton Charles Cooper scrie, într-un articol publicat în cotidianul The Wall Street Journal (WSJ), că acesta a procedat la multiple rescrieri, la cererea casei Albe, care vrea să se asigure că nu este divulgată vreo informaţie clasificată.

Bolton consideră că a primit - în mai - unda verde a Casei Albe, scrie avocatul, însă nu a primit o scrisoare de confirmare în acest sens.

La 8 iunie, un reprezentant al Consiliului Securităţii Naţionale (NSC) avertiza într-o scrisoare că manuscrisul lui Bolton ”conţine informaţii clasificate, iar publicarea cărţii i-ar încălca acordurile de nedivulgare”.

”Este vorba despre o încercare transparentă de a se servi de securitatea naţională ca pretext cu scopul de a-l cenzura pe domnul Bolton, încălcându-i dreptul constituţional de a se exprima cu privire la probleme de cea mai mare importanţă publică. Această tentativă nu va avea succes, iar domnul Bolton îşi va publica lucrarea la 23 iunie”, scrie Cooper.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.