Cardinalul conservator american Raymond Burke, unul dintre cei mai înverşunaţi critici ai Papei Francisc, a avut vineri prima sa audienţă privată cu suveranul pontif în decurs de şapte ani, la o lună după ce papa a declarat că îl privează de unele dintre privilegiile sale de la Vatican, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Întrebat de Reuters în faţa reşedinţei sale din Roma dacă întâlnirea a decurs bine, Burke a răspuns: "Ei bine, sunt încă în viaţă".

Cardinalul în vârstă de 75 de ani a refuzat să discute mai mult despre ce a vorbit cu suveranul pontif.  A fost prima sa audienţă privată cu Papa Francisc de la 10 noiembrie 2016. 

Vaticanul a menţionat întâlnirea în programul oficial al papei, dar, aşa cum face de obicei, nu a spus despre ce s-a discutat.

Luna trecută, Papa Francisc le-a spus oficialilor de la Vatican, în cadrul unei întâlniri obişnuite a şefilor de departamente, că a decis să îl priveze pe Burke de unele dintre privilegiile sale de la Vatican, inclusiv de un apartament cu chirie subvenţionată, potrivit unei persoane care se afla în sală în acel moment. Oficialul l-a citat pe papă spunând că Burke "lucrează împotriva Bisericii şi a papalităţii" şi că a semănat "dezbinarea" în Biserică.

Când a fost întrebat vineri, Burke a refuzat, de asemenea, să discute despre apartament.

Cardinalul Burke este un erou pentru tradiţionaliştii din Biserica Catolică, în special în Statele Unite, unde a fost adesea invitat la mass-media catolice conservatoare care au făcut din criticile la adresa papei un pilon al acţiunilor lor.

Cardinalul a avut o relaţie antagonistă cu Papa Francisc încă din primii ani ai papalităţii sale. În 2014, la un an după alegerea lui Francisc, papa l-a înlăturat pe Burke din funcţia de şef al unui tribunal al Vaticanului şi l-a mutat într-un post în mare parte ceremonial, la câteva zile după ce Burke a spus că Biserica sub Francisc este "ca o navă fără cârmă".

În octombrie anul trecut, Burke s-a numărat printre puţinii cardinali care au contestat deschis un sinod global de o lună şi au cerut o clarificare cu privire la posibilitatea ca Biserica să ofere orice fel de binecuvântări pentru cuplurile de acelaşi sex, lucru căruia el i se opune. Într-un răspuns făcut public în aceeaşi lună, Papa Francisc a lăsat să se înţeleagă că răspunsul este un "da" cu rezerve.

În această lună, Vaticanul şi-a oficializat şi explicat politica sa privind binecuvântările pentru cuplurile de acelaşi sex într-un document important al biroului său doctrinar, la 18 decembrie.

Înainte de începerea sinodului, în octombrie anul trecut, Burke a fost invitatul principal al unei adunări a conservatorilor care a avut loc într-un teatru din apropierea Vaticanului, unde a pledat pentru apărarea împotriva "otravei confuziei, erorii şi diviziunii" din Biserică.

Burke a fost, de asemenea, unul dintre cei patru cardinali care l-au provocat public pe papă în 2016 cu privire la chestiuni doctrinare referitoare la familie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.