Cardinalul australian George Pell, numărul trei în ierarhia Vaticanului, a fost trimis marţi în judecată, în legătură cu acuzaţii de agresiuni sexuale vechi, pe care le respinge categoric, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Prelatul, unul dintre cei mai apropiaţi consilieri ai Papei Francisc, este cel mai înalt reprezentant al Bisericii Catolice inculpat în legătură cu agresiuni sexuale.

Natura exactă a presupuselor fapte nu a fost dezvăluită, autorităţile limitându-se să vorbească despre ”plângeri multiple”.

Cardianul, în vârstă de 76 de ani, a rămas impasibil marţi, când tribunalul de la Melbourne a dispus să fie judecat cu privire la ”multiple” capete de acuzare, după ce a abandonat mai mult de jumătate dintre acuzaţiile formulate împotriva sa.

”Nevinovat”, a răsouns cu o voce puternică şi fără ezitare monseniorul Pell, atunci când tribunalul l-a întrebat cum se apără, reafirmând astfel poziţia pe care o are de când izbucnit acest scandal.

Citind hotărârea, judecătoarea Belinda Wallington s-a declarat ”convinsă” că există suficiente probe ca prelatul să compară în legătură cu capete de acuzare ”multiple”. O şedinţă procedurală este prevăzută miercuri, în vederea discutării datei procesului.

Cardinaul, care a sosit în mijlocul unui important dispozitiv al poliţiei, a fost lăsat în libertate sub cauţiune. El are interdicţia de a părăsi Australia şi le-a predat deja paşaportul autorităţilor, potrivit tribunalului.

Fostul arhiepiscop al Sydney şi Melbourne s-a suspendat în funcţiile de la Vatican şi s-a întors în Australia pentru a se apăra de aceste acuzaţii cu privire la fapte care ar fi avut loc în urmă cu mulţi ani.

”EGALI ÎN FAŢA LEGII”

”Cardinalul George Pell a coperat întotdeauna deplin cu Poliţia din Victoria şi şi-a afirmat întotdeauna nevinovăţia”, se arată într-un comunicat atribuit prelatului şi dufizat de arhiedioceza Sydney.

”El s-a întors de bunăvoie în Australia, pentru a înfrunta acuzaţiile. El se va apăra de capetele de acuzare rămase”.

Prelatul a obţinut deja ca unele dintre capetele de acuzare cele mai grave să fie abandonate şi mai ales cele care vizează fapte ce ar fi avut loc în anii '70, la proiecţia fimului ”Întâlniri de al treilea tip” într-un cinematograf din Ballarat, al trilea cel mai important oraş din statul Victoria, cu capitala la Melbourne.

Avocata Lisa Flynn, care reprezintă sute de victime ale unor agresiuni sexuale în alte cazuri de cereri de despăgubire în civil, în Australia, a apreciat că hotărârea tribunalului arată că nimeni nu este mai presus de lege.

”Trimiterea lui Pell (în judecată) din cauza acestor presupuse infracţiuni ancorează ideea potrivit căreia oamenii trebuie să fie egali în faţa legii”, a declarat ea.

”Este o etapă promiţătoare pentru victimele agresiunii sexuale”.

Anunţarea inculpării lui George Pell a coincis cu încheierea unei îndelungate anchete naţionale cu privire la răspunsuri instituţionale în Austalia faţă de abuzuri sexuale comise asupra unor copii. Guvernul a dispus deschiderea ei în 2012, după un deceniu de presiuni din partea victimelor.

Cardinalul Pell a fost audiat de trei ori în acest cadru şi a recunoscut că a ”eşuat” în modul în care a gestionat cazuri ale unor preoţi pedofili în statul Victoria în anii '70.

În decembrie, comisia de anchetă a conchis că instituţii australiene au ”eşuat grav în îndatoririle pe care le au” faţă de copii, timp de decenii.

Pell a fost făcut preot în 1966, la Roma, după care a revenit în Australia în 1971, unde a urcat în ierarhia catolică.

Numit arhiepiscop al Melbourne în 1996, iar apoi al Sydney în 2001, el a fost ales în 2014 de către Papa Francisc să impună mai multă transparenţă în finanţele Vaticanului.

Ierarhia Bisericii Catolice din Australia l-a susţinut întotdeauna, în trecut, pe cardinal, pe care l-a prezentat ca pe ”un om bun”.

Biserica Catolică a fost zguduită, în numeroase ţări, de scandaluri de agresiuni sexuale, adesea asupra unor minori.

Vaticanul a anunţat în februarie că a numir nouă noi membri în comisia sa antipedofilie, în urma bilanţului controversat al precedentului grup de experţi vrut de către Papa Francisc.

Papa a recunoscut, luna trecută, că a comis ”erori grave” de apreciere cu privire la situaţia din Chile. El l-a apărat cu forţă, în ianuarie, pe episcopul chilian Juan Barros, suspectat că a trecut sub tăcere infracţiunile unui fost preot pedofil.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.