Cancelarul german Olaf Scholz a salutat, miercuri, decizia de a permite Croaţiei să intre în Spaţiul Schengen şi a declarat că Bulgaria şi România ar trebui să urmeze şi ele "în curând", relatează Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Vorbind în faţa Parlamentului german, înainte de a pleca la Bruxelles pentru Consiliul European, cancelarul Olaf Scholz a lăudat decizia de a permite Croaţiei să se alăture spaţiului de liberă circulaţie Schengen şi a declarat că Bulgaria şi România ar trebui "să urmeze în curând".

El a salutat, de asemenea, reluarea discuţiilor de aderare la UE cu cele şase ţări din Balcanii de Vest şi decizia din această săptămână de a acorda Bosniei-Herţegovina statut de candidat.

"Este în interesul nostru, al Germaniei şi al Europei, ca restul Balcanilor să devină parte a Uniunii Europene", a declarat Olaf Scholz în faţa parlamentarilor de la Berlin. Conflictele din trecut nu s-au încheiat, dar pot fi depăşite: "Avansarea către aderarea la UE este posibilă”, a arătat el. „De asemenea, este în interesul nostru ca Croaţia să facă parte din spaţiul Schengen începând cu 2023”, a spus cancelarul. Deşi acest lucru nu s-a întâmplat încă în cazul României şi Bulgariei, din cauza împotrivirii Austirie, acestea vor urma rapid, în opinia lui Olaf Scholz. "Trebuie să continuăm să facem progrese pe această cale", a cerut Scholz, citat într-un comunicat al Cancelariei germane.

Pe de altă parte, cancelarul a transmis parlamentarilor germani că Uniunea Europeană este unită în sprijinul său pentru Ucraina, adăugând că încercările de a submina valorile blocului prin blocarea măsurilor de politică externă vor eşua. "Oricine crede că poate submina valorile UE, faţă de care fiecare stat membru s-a angajat, prin blocarea politicilor sale externe şi de securitate, va eşua", a declarat el înainte de a pleca spre Consiliul European.

"Subiectele Consiliului European de mâine de la Bruxelles reflectă gravitatea situaţiei în care Putin a aruncat continentul nostru", le-a spus el parlamentarilor germani. Oladf Scholz a făcut o retrospectivă a anului 2022 şi a ajuns la concluzia că războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei a fost un punct de cotitură "pentru întreaga Europă şi pentru întreaga lume". Cancelarul a subliniat că ucrainenii sunt uniţi, iar Germania şi Europa vor fi ferm alături de ei. Vladimir Putin şi-a făcut calculele în mod fundamental greşit şi a subestimat unitatea Europei şi a Occidentului democratic, a arătat cancelarul. "Putin s-a înşelat în privinţa curajului ucrainenilor, în privinţa Europei, în privinţa noastră şi în privinţa caracterului democraţiilor noastre, în privinţa voinţei noastre de a rezista iluziei măririi şi imperialismului. Aceasta este adevărata poveste a acestui an", a punctat cancelarul Germaniei.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.