Locuitorii din Jackson, capitala statului american Mississippi, au rămas din nou fără apă curentă, după ce mai multe canalizări au ”explodat” din cauza frigului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Scurgeri - dintre care unele nu au fost localizate - au scăzut presiunea în reţea şi au paralizat distribuirea apei într-o mare parte a acestui oraş cu 150.000 de locuitori - dintre care 80% dunt afroamericani.

Autorităţile au îndemnat la fierberea apei, acolo unde mai cuge, şi au declarat o stare de urgenţă la nivel local.

Primarul Antar Lumumba a recunoscut marţi, într-o conferinţă de presă, că se confruntă cu ”cel mai rău scenariu”.

”Trebuie să ne descurcăm cu un sistem vechi şi defect, care continuă să ne facă probleme după probleme”, a declarat edilul, care a recunoscut ”lehamitea” celor pe care-i administrează în faţa unei multiplicări a crizelor.

ÎNTRERUPERE ÎN 2021

Oraşul Jackson, unul dintre cele mai sărace din Statele Unite, a rămas deja fără apă - timp de aproape o lună - din cauza unui val de frig, în 2021.

În această vară, inundaţii devastatoare au paralizat timp de mai multe zile reţeaua de alimentare cu apă, iar pe conducte a curs un lichid maroniu, impropriu consumului.

În noiembrie, Departamentul Justiţiei a intervenit şi a numit un administrator federal care să supervizeze o reaşezare a sistemului.

Bugetul tocmai adoptat de Congres alocă 600 de milioane de dolari în vederea soluţionării ”crizei apei din Jackson”.

Până atunci, mai multe instalaţii de distribuţia apei potabile au fost deschise în oraş, pentru a face faţă ultimei crize, însă, potrivit presei locale, frustrarea locuitorilor este palpabilă.

”Nu mai poate continua aşa”, declară Michael Broom, în vârstă de 34 de ani, la  Clarion-Ledger..

ORAŞE AFECTATE ÎN SUD

Probleme similare s-au înregistrat şi în alte regiuni din sudul Statelor Unite, unde infrastructura nu a fost concepută să facă faţă temperaturilor extreme înregistrate de Crăciun.

Situaţia revenea încet la normal la Shreveport, în Louisiana, şi la Florence, în South Carolina, însă o parte a locuitorilor din Asheville, în North Carolina, nu aveau în continuare apă potabilă curentă.

 
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.