Canadianul Michael Spavor, a cărui detenţie în China este denunţată drept ”arbitrară” de către premierul canadian Justin Trudeau, a fost condamnat miercuri la 11 ani de închisoare după ce a fost ”găsit vinovat de spionaj şi furt de secrete de stat” Chinei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Michael Spavor a fost arestat în decembrie 2018, o arestare denunţată de Canada drept represalii faţă de arestarea, cu doar câteva zile mai înainte, la Vancouver, a lui Meng Wanzhou, directoarea financiară a gigantului chinez în domeniul telecomunicaţiilor Huawei.

El ”a fost găsit vinovat de spionaj şi furt de decrete de stat” şi a fost ”condamnat la 11 ani de închisoare, confiscarea unor bunuri personale în valoare de 50.000 de yuani (6.600 de euro) şi la expulzare”, a anunţat un tribunal din Dandong, situat la frontiera Chiinei cu Coreea de Nord, unde a fost judecat canadianul în martie 2021.

Procesul canadianului a avut loc cu uşile închise - un lucru obişnuit în China în dosare sensibile.

Premierul canadian Justin Trudeau a denunţat o condamnare şi o pedeapsă ”absolut inacceptabile şi nedrepte”.

Verdictul ”intervine după mai bine de doi ani şi jumătate de detenţie arbitrară” şi ”o lipsă de transparenţă în procesul judiciar”, a denunţat într-un comunicat Justin Trudeau, care respinge un proces care ”nu a respectat nici măcar normele minime cerute de către dreptul intrnaţional”.

Ambasadorul Canadei în China Dominic Barton a evocat, într-o scurtă declaraţie de presă, în faţa centrului de detenţie de la Dandong, unde a fost anunţat verdictul, ”posibilitatea de a face apel”.

Alt canadian, fostul diplomat Michael Kovrig, a fost arestat în acelaşi timp cu Michael Spavor, din motive similare, de spionaj.

Deja judecat, el este deţinut în aşteptarea verdictului.

Premierul canadian Justin Trudeau a denunţat în timpul proceselor ”detenţii arbitrare” ale celor doi bărbaţi şi o ”lipsă de transparenţă” a autorităţilor chineze.

Aproximativ 50 de diplomaţi din 25 de ţări s-au adunat miercuri în faţa sediului Ambasadei Canadei la Beijing, în semn de solidaritate cu Ottawa şi canadianul condamnat, a constatat o jurnalistă AFP.

”Condamnăm această hotărâre. El are posibilitatea să facă apel. Va discuta despre acest lucru cu avocaţii săi”, a anunţat ambasadorul canadian în China Dominic Barton la Dandong.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.