Ministrul canadian al Apărării, Anita Anand, a acceptat, marţi, să retragă armata de la investigarea şi urmărirea penală a presupuselor infracţiuni sexuale în cadrul forţelor armate pentru a asigura încrederea în aceste anchete, aceasta fiind una dintre recomandările formulate într-un raport independent din acest an, transmite Reuters

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Armata canadiană s-a aflat sub presiune în faţa multiplelor acuzaţii de comportament sexual neadecvat din ultimii ani, inclusiv unele împotriva unor ofiţeri de rang înalt. 

Promisiunile anterioare de reformă au eşuat, dar "de data aceasta este diferit", a declarat reporterilor ministrul Apărării, Anita Anand. 

"Ne aflăm aici cu o foaie de parcurs pentru progres", a afirmat ea.   

Anand a prezentat, marţi, în Parlament, un raport în care se angajează să avanseze cu toate cele 48 de recomandări pe care fosta judecătoare a Curţii Supreme Louise Arbour le-a făcut la sfârşitul lunii mai ca răspuns la acuzaţii. 

Raportul lui Anand, care promite, de asemenea, o revizuire a colegiilor militare şi a culturii acestora, nu a stabilit niciun termen pentru punerea în aplicare a principalelor recomandări, iar Anand a declarat că unele vor dura ani de zile. 

Raportul ei arată că se aşteaptă ca Departamentul Apărării Naţionale şi Forţele Armate Canadiene să se retragă de la investigarea şi urmărirea penală a infracţiunilor sexuale. 

Ea nu a dat niciun termen, dar raportul său arată că armata "trebuie să abordeze problemele potenţiale", inclusiv cazurile care au loc în afara Canadei. 

În ultimul an, armata a sesizat 57 de cazuri de infracţiuni sexuale către poliţia civilă, au declarat, luni, în cadrul unei şedinţe de informare, oficiali militari.  

Poliţia civilă a refuzat să se ocupe de alte 40 de cazuri, au spus oficialii, invocând motive precum complexitatea cazului şi probleme de jurisdicţie. 

"Există provocări în continuare", a declarat Anand cu privire la punerea în aplicare a recomandărilor.  

"Schimbarea culturii nu se va întâmpla peste noapte şi nu se poate întâmpla de sus în jos. Va reuşi doar dacă va fi un efort de echipă", a mai afirmat ea.  

Marţi, în faţa unei comisii parlamentare, Arbour i-a acuzat pe membrii armatei implicaţi în investigarea şi urmărirea penală a presupuselor infracţiuni sexuale că "trag de timp" în ceea ce priveşte transferul dosarelor către autorităţile civile. 

 "Nu este nimic complicat în acest sens", a spus ea.  

"Jurisdicţia civilă există deja: Este doar o chestiune de a o exercita", a adăugat. 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.