Canada a autorizat utilizarea vaccinului anti-Covid al Pfizer în cazul copiilor cu vârste cuprinse între 12 şi 15 ani şi este prima ţară din lume care face acest lucru pentru grupa de vârstă, informează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministerul Sănătăţii a luat acestă decizie pe baza datelor din faza a treia a studiilor clinice realizate pe copii care se încadrează în această grupă de vârstă.

„Departamentul a constatat că acest vaccin este sigur şi eficient când este folosit la persoane din această grupă de vârstă mai tânără”, a spus un consilier din minister.

Compania farmaceutică a informat că serul său funcţionează bine în această grupă de vârstă.

Canada autorizase deja utilizarea vaccinului Pfizer în cazul persoanelor cu vârste de peste 16 ani.

În provincia Alberta, care are cea mai mare rată de infecţii din ţară, va fi oferit acest vaccin copiilor cu vârste de peste 12 ani începând de luni.

Canada, ţară cu 37 de milioane de locuitori, a înregistrat peste 1,2 milioane de contaminări cu SARS-CoV-2 şi aproximativ 20%, la persoane cu vârste sub 19 ani.

Campania de vaccinare a fost relativ lentă aici, din cauza întârzierii livrărilor de seruri. Aproximativ 34% din populaţie a primit cel puţin o doză de vaccin, în timp ce în ţara vecină, SUA, procentul este de 44%, potrivit Our World in Data.

Riscul dezvoltării unei forme grave de Covid-19 la copii este scăzut, iar până acum au fost foarte rare cazurile în care au necesitat tratament spitalicesc.

Ca parte a acestei aprobări, Pfizer va trebui să continue să ofere informaţii Ministerului canadian al Sănătăţii legat de siguranţa, eficacitatea şi calitatea vaccinului în cazul copiilor cu vârste cuprinse între 12 şi 15 ani.

În luna martie, Pfizer a spus că rezultatele iniţiale din studiul pentru vaccinul său la această grupă de vârstă arată o eficacitate de 100% şi un răspuns imun puternic.

Food and Drug Administration (FDA) din SUA şi Agenţia Europeană a Medicamentului analizează în prezent dacă pot să autorizeze serul pentru utilizarea în cazul persoanelor mai tinere, iar o decizie este aşteptată în curând. 

Pfizer este unul dintre producătorii de vaccinuri care testează serul anti-Covid pe copii. Obiectivul vaccinării lor este menţinerea şcolilor deschise, reducerea răspândirii coronavirusului în comunitate şi protejarea copiilor vulnerabili, cu afecţiuni care i-ar pune în pericol.

Moderna şi Johnson & Johnson testează în prezent vaccinurile lor pe copii cu vârste cuprinse între 12 şi 18 ani, iar datele Moderna vor fi anunţate în curând.

Moderna şi Pfizer îşi testează vaccinurile şi pe copii mai mici, cu vârste cuprinse între 6 luni şi 11 ani.

În Marea Britanie, AstraZeneca îşi testează vaccinul pe 300 de copii voluntari. Cercetătorii vor stabili dacă serul produce un răspuns imun puternic în cazul copiilor cu vârste cuprinse între 6 şi 17 ani.

La nivel mondial, au fost administrate peste 1,17 miliarde de doze de vaccin, potrivit Our World in Data.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.