Autorităţile canadiene din domeniul sănătăţii au prelungit cu o lună termenul de valabilitate al aproape 50.000 de doze de vaccin împotriva covid-19 AstraZeneca-Oxford, care expirau la 31 mai, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Santé Canada dă asigurări într-un comunicat că aprobarea unei prelungiri cu 30 de zile, de la 31 mai la 1 iulie, ”a datei de expirare a două loturi de (vaccin) AstraZeneca(-Oxford)", ”are la bază date ştiinţifice”.

Această modificare ”va permite provinciilor şi teritoriilor să folosească stocurile existente”, a subliniat Ministerul Sănătăţii.

Un purtător de cuvânt al Santé Canada a precizat sâmbătă că, la 22 mai, existau - în întreaga ţară - aproximativ 22.000 de doze de vaccin AstraZeneca-Oxford care expirau la 31 mai.

Potrivit postului CBC, obună parte a acestor doze urmează să fie folosită în provincia Ontario.

ŞASE LUNI VALABILITATE

Autorităţile sanitare canadene au aprobat o durată de păstrare a vaccinului laboratorului anglo-suedez de şase luni.

Ele anunţă că au primit, la 27 mai, un document din partea companiei, ”care conţine date despre stabilitatea produsului şi date provenind din modele matematice care demonstrează că se menţin încă o lună, în total şapte luni, calitatea, siguranţa şi eficienţa celor două loturi”.

Mai multe provincii canadiene au anunţat în mai că suspendă, din precauţie, vaccinarea cu vaccinul anticovid AstraZeneca-Oxford a persoanelor care se vaccinează cu prima doză, din cauza unei creşteri a numărului tromobozelor după vaccinarea cu acest vaccin.

Însă vaccinul continuă să fie folosit la vaccinarea persoanelorcare s-au vaccinat cu o prima doză de vaccin AstraZeneca-Oxford şi care doresc să facă rapelul cu acelaşi vaccin.

Aproximativ 23 de milioane de doze de vaccin au fost administrate până în prezent în Canada, o ţară cu 38 de milioane de locuitori.

Puţin peste 55% din populaţia canadiană a fost vaccinată cu prima doză de vaccin împotriva covd-19, iar 5% cu două doze.

În afară de vaccinul companiei anglo-suedeze, în campania de vaccinare din Canada se folosesc vaccinurile alianţei americano-germane Pfizer-BioNTech, companiei americane în domeniul biotehnologiei Moderna şi laboratorului farmaceutic american Johnson & Johnson, aprobate de autorităţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.