Canada urmează să înceteze să mai trimită armament în Israel, anunţă o sursă guvernamentală canadiană, care precizează că Ottawa a exportat doar ”armament neletal” de la începutul Războiului din Fâşia Gaza. relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ne aflăm într-o situaţie în care relitatea de pe teren nu ne mai permite” să exportăm armament, declară AFP această sursă.

Licenţele de vânzare de armament acordate de către Canada de la începutul războiului dintre Israel şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas, în urmă cu cinci luni, priveau doar exportul de echipament neletal, potrivit acestei surse, care precizează că din ianuarie nu a mai avut loc niciun export.

Între aceste arme ”neletale” se află ”instrumente de comunicaţii”, precizează sursa citată.

Premierul Justin Trudeau, care susţine dreptul Israelului de a se apăra, a adoptat o poziţie tot mai critică faţă de operaţiunea militară desfăşurată de către armata israeliană în Fâşia Gaza, după atacul Hamas de la 7 octombrie.

Parlamentul canadian a adoptat luni seara o moţiune cu caracter neconstrângător prin care îndeamnă comunitatea internaţională să acţioneze în favoarea unei soluţii cu două state în vederea soluţionării conflictului.

Potrivit Radio Canada, Ottawa a exportat în Israel material militar în valoare de peste 21 de milioane de dolari canadieni în 2022 şi de 26 de milioane în 2021.

Aceste volume plasează Israelul între principalele zece destinaţii ale exportului canadian de armament.

Problema livrării de armament Israelului a declanşat urmăriri în justiţie în mai multe ţări din lume.

În Canada, o coaliţie de avocaţi şi cetăţeni de origine palestiniană a despus la începutul lui martie o plângere împotriva Guvernului canadian, în vederea suspendării exportului de armament către Israel.

Ea acuză Canada atât de încălcarea dreptului internaţional, cât şi a dreptului naţional prin aceste exporturi de armament.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.