Canada a anunţat, duminică, noi sancţiuni împotriva oficialilor ruşi, în urma morţii lui Alexei Navalnîi, sancţiunile fiind decise pentru "încălcările flagrante şi sistematice" ale drepturilor omului comise de Rusia, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Şase oficiali de rang înalt şi angajaţi din cadrul serviciilor de urmărire penală, judiciare şi corecţionale sunt vizaţi de această nouă serie de sancţiuni canadiene.

Într-un comunicat, Ottawa a precizat că aceşti oficiali "au participat la încălcarea drepturilor omului în cazul lui Alexei Navalnîi, contribuind la pedeapsa sa crudă şi, în cele din urmă, la moartea sa". "Împreună cu partenerii, Canada va menţine presiunea asupra guvernului rus pentru a efectua o anchetă completă şi transparentă privind moartea lui Alexei Navalnîi", a declarat ministrul Afacerilor Externe, Mélanie Joly.

În urma morţii lui Alexei Navalnîi, un critic înverşunat al lui Vladimir Putin, guvernul lui Justin Trudeau l-a convocat pe ambasadorul rus în Canada pentru a "cere o anchetă completă şi transparentă" în legătură cu moartea acestuia. Opozantul rus a murit la 16 februarie în circumstanţe obscure într-o colonie penitenciară din Arctica, unde ispăşea o pedeapsă de 19 ani pentru "extremism". El avea 47 de ani.

Familia sa, prietenii şi numeroşi lideri occidentali l-au acuzat pe liderul de la Kremlin că este "responsabil" de "uciderea" sa, acuzaţie pe care Kremlinul o respinge cu fermitate. Preşedintele rus, care în ultimele zile a avertizat Occidentul cu privire la o "ameninţare reală" de război nuclear în cazul în care conflictul din Ucraina se va agrava, nu a comentat încă moartea principalului său adversar, al cărui nume nu îl menţionează niciodată.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.