Fostul premier britanic David Cameron, în vârstă de 57 de ani, numit ministru de Externe luni - o revenire pe cât de spectaculoasă, pe atât de neaşteptată în politică a celui care a declanşat Brexitul -, recunoaşte într-un mesaj postat pe X dezacorduri cu Rishi Sunak, dar anunţă că vrea ”să ajute”, relatează BBC News.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

El a plecat de la Downing Street după anunţarea numirii în funcţie şi s-a dus la sediul Foreign Office ”numai zâmbet”.

”Deşi am fost în afara politicii în prima linie în ultimii şapte ani, sper că experienţa mea - de lider al (Partidului) Conservator timp de 11 ani şi premier, timp de patru ani - să mă ajute să-l ajut pe premier”, scrie pe X David Cameron.

În pofida unor ”dezacorduri cu anumite decizii” ale şefului său, Rishi Sunak, acesta este un lider ”puternic şi capabil”, apreciază fostul şef de Guvern.

Fostul premier Theresa May, succesoarea lui David Cameron, salută revenirea acesteuia în politică ca şef al diplomaţiei britanice.

”Imensa sa experienţă pe scena internaţională va fi de nepreţuit în aceste vremuri de mare incertitudine în lumjea noastră”, scrie ea.

”Abia aşteptăm să cooperăm din nou”, declară ea.

Theresa May a fost ministrul de Interne al lui David Cameron, înainte să-l succeadă la Downing Street şi este o parlamentară conservatoare.

David Cameron este cel care a declanşat referendumul Brexitului în 2016.

El preia şefia diplomaţiei în urma plecării lui James Cleverly, ales de către premierul Rishi Sunak ca succesor al ministrului de Interne Suella Braverman, destituită în urma unor critici dure la adresa poliţiei.

Fostul şef de Guvern a fost văzut la Downing Street  în momentul în care presa britanică anticipa plecarea lui Suella Braverman.

David Cameron a demisionat în 2016, în urma victoriei taberei ”Leave” în referendumul privind ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană (UE), căreia i s-a opus.

El nu a avut altă opţiune decât demisia, după ce şi-a pierdut pariul prin declanşarea unui referendum foarte riscant într-o problemă care sfâşia Partidul Conservator de mult timp.

Pentru a putea intra în Guvern, având în vedere că nu este deputat, David Cameron a fost numit membru al Camerei Lorzilor, Camera superioară a Parlamentului britanic, anunţă Downing Street, scrie AFP.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.