Republicanii care domină Camera Reprezentanţilor din SUA au reuşit să obţină miercuri un vot favorabil cenzurării democratului Adam Schiff, o măsură rară menită să-l pedepsească pe congresmen pentru rolul său principal în investigarea comportamentului fostului preşedinte Donald Trump şi a legăturilor acestuia cu Rusia, relatează Reuters şi Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cea care a iniţiat acest demers, reprezentanta republicană de extremă dreapta Anna Paulina Luna, a susţinut că o anchetă a Congresului pe care Schiff a condus-o cu privire la posibilele legături dintre campania lui Donald Trump din 2016 şi guvernul rus a fost motivată politic, iar democratul i-a făcut pe americani să creadă în mod fals că a existat o colaborare între cele două entităţi.

Practic, măsura, care a fost adoptată cu vot politic strâns, de 213 la 209, va avea ca rezultat o anchetă asupra lui Adam Schiff declanşată de Comisia de etică.

La scurt timp după vot, democraţii, care l-au apărat cu înverşunare şi în unanimitate pe colegul lor, au strigat "Ruşine!" la adresa preşedintelui Camerei Reprezentanţilor, republicanul Kevin McCarthy, care a prezidat dezbaterile.

Un efort separat de cenzură în Camera Reprezentanţilor împotriva lui Schiff, săptămâna trecută, se soldase cu un eşec, după ce 20 de republicani s-au alăturat celor 205 democraţi care s-au împotrivit. Efortul anterior de cenzură era însoţit de o amendă de 16 milioane de dolari, între timp eliminată. Nu era clar cum ar fi fost aplicată acea amendă şi chiar şi republicanii aveau îndoieli cu privire la constituţionalitatea acesteia.

Adam Schiff a fost o ţintă predilectă a republicanilor încă din 2019, când a condus ancheta care a dus la punerea sub acuzare a lui Donald Trump pentru presupusele sale presiuni asupra Ucrainei pentru a-l ajuta să câştige realegerea la Casa Albă. Trump a rămas în funcţie pentru că Senatul a refuzat să îl condamne.

Donald Trump a fost pus sub acuzare şi a doua oară de către Camera Reprezentanţilor în precedenta legislatură, când era dominată de democraţi, pentru acţiunile sale care au condus la asaltul, soldat cu morţi, din 6 ianuarie 2021 de la Capitoliul SUA. Din nou, Senatul a votat împotriva condamnării.

Cenzura în Camera Reprezentanţilor este, din punct de vedere istoric, o procedură rară. Reprezentantul republican Paul Gosar a fost cenzurat în 2021, după ce a postat un videoclip caricatural ce îl arăta "ucigând-o" pe reprezentanta democrată Alexandria Ocasio-Cortez. Atunci a fost prima dată după 10 ani când cenzura a fost folosită în Cameră. Fostul reprezentant democrat Charlie Rangel din New York fusese cenzurat în 2010 pentru abateri financiare şi de campanie grave.

UN VOT CU CIRC ŞI SCANDAL

Reprezentantul Adam Schiff, democrat din California, este unul dintre cei mai vehemenţi critici ai fostului preşedinte Donald Trump. El devine al 25-lea ales din Camera Reprezentanţilor care este cenzurat.

Înaintea votului şi-a sfidat rivalii republicani spunând că va primi cenzurarea ca pe o "insignă de onoare" şi i-a acuzat pe colegii republicani că fac tot ceea ce vrea fostul preşedinte.

"Nu voi ceda", a declarat Schiff, care candidează pentru Senat în statul său natal.

Când a venit momentul ca Schiff să vină în faţa Camerei pentru a i se comunica formal că este cenzurat, imediat după vot, procedura, în mod normal solemnă, s-a transformat mai degrabă într-o atmosferă de sărbătoare. Zeci de democraţi s-au înghesuit în faţă, aplaudându-l şi aclamându-l pe Schiff şi bătându-l pe spate. Ei au scandat "Nu!", "Ruşine!" şi "Adam!". Adam!"

Preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Kevin McCarthy, republican din California, a citit rezoluţia cu voce tare, aşa cum este tradiţia după o cenzură. Dar el a citit doar o parte din document înainte de a părăsi sala, în timp ce democraţii îl huiduiau şi îl întrerupeau.

"Cenzuraţi-ne pe toţi", a strigat un democrat.

Cenzura în sine nu are niciun efect practic, cu excepţia faptului că oferă o notă istorică de subsol care marchează cariera unui ales. Dar rezoluţia republicanilor va lansa, de asemenea, o investigaţie etică asupra comportamentului lui Schiff.

ADAM SCHIFF, O ŢINTĂ PENTRU REPUBLICANI

Schiff, fostul preşedinte democrat al Comisiei pentru informaţii din Camera Reprezentanţilor şi principalul acuzator în primul proces de destituire a lui Trump, este de mult timp o ţintă politică de top a republicanilor. La scurt timp după ce au recâştigat majoritatea în Cameră, în actuala legislatură, republicanii l-au blocat să mai facă parte din Comisia de informaţii.

Mai mult de 20 de republicani au votat alături de democraţi săptămâna trecută pentru a bloca rezoluţia de cenzură, dar şi-au schimbat votul săptămâna aceasta după ce iniţiatoarea măsurii, reprezentanta republicană Anna Paulina Luna din Florida, a eliminat prevederea care l-ar fi putut amenda pe Schiff cu 16 milioane de dolari, dacă în Comisia de etică a Camerei se va stabili că a minţit. Mai mulţi dintre republicanii care au votat pentru blocarea rezoluţiei săptămâna trecută au declarat că se opun amendării unui membru al Congresului în acest mod.

Rezoluţia revizuită spune că Schiff a deţinut poziţii de putere în timpul preşedinţiei lui Trump şi "a abuzat de această încredere spunând că există dovezi de colaborare între campania lui Trump şi Rusia".

Schiff a fost unul dintre cei mai vehemenţi critici ai fostului preşedinte în timp ce atât Departamentul de Justiţie, cât şi Camera condusă de republicani au lansat în 2017 anchete privind legăturile lui Trump cu Rusia. Ambele anchete au ajuns la concluzia că Rusia a intervenit în alegerile prezidenţiale din 2016, dar niciuna nu a găsit dovezi ale unei conspiraţii de natură penală.

Este de precizat că nu Schiff a iniţiat investigaţia din 2017 a Congresului privind legăturile lui Trump cu Rusia. Preşedintele de atunci al Comisiei pentru Informaţii a Camerei, Devin Nunes, un republican care a devenit ulterior unul dintre cei mai înfocaţi apărători ai lui Trump, este cel care a iniţiat-o. Însă republicanii care au votat miercuri în favoarea cenzurării sale l-au învinuit pentru ceea ce au spus ei că au fost consecinţele acelei anchete şi ale investigaţiei separate demarate în acelaşi an de propriul Departament de Justiţie al lui Trump.

CE-I REPROŞEAZĂ REPUBLICANII LUI ADAM SCHIFF

"Reprezentantul Schiff şi-a înşelat în mod intenţionat Comisia, Congresul şi poporul american", se arată în rezoluţia de cenzură.

Iniţiatoarea rezoluţiei, Anna Paulina Luna, a spus că declaraţiile lui Schiff potrivit cărora existau dovezi împotriva lui Trump "au sfâşiat familiile americane din întreaga ţară" şi că el "distruge permanent relaţiile de familie". Mulţi l-au acuzat pentru cele peste 30 de milioane de dolari cheltuite de procurorul special de atunci, Robert Mueller, care a condus ancheta Departamentului de Justiţie.

Mueller, care a condus ancheta Departamentului de Justiţie timp de doi ani, a stabilit că Rusia a intervenit în numele campaniei lui Trump, iar staff-ul de campanie a lui Trump a salutat ajutorul. Dar echipa lui Mueller nu a constatat că oamenii lui Trump ar fi conspirat pentru a influenţa alegerile, iar Departamentul de Justiţie nu a recomandat nicio acuzaţie penală.

Ancheta Comisiei de informaţii a Camerei Reprezentanţilor lansată de Nunes a constatat, în mod similar, că Rusia a intervenit în alegeri, dar că nu a existat nicio dovadă a unei conspiraţii criminale. Schiff a fost cel mai important democrat din comisie la momentul respectiv.

După ce democraţii au câştigat majoritatea în Camera Reprezentanţilor în 2018, Camera l-a pus sub acuzare pe Trump pentru abuz de putere, după ce acesta a ameninţat că va retrage ajutorul militar acordat Ucrainei şi l-a îndemnat pe preşedintele ţării să îl investigheze pe contracandidatul său de atunci Joe Biden. Schiff a jucat rolul procurorului principal al Camerei, care a prezentat Senatului argumentele pentru condamnare, susţinând în mod repetat că "dreptul contează". Senatul condus de republicani l-a achitat în cele din urmă.

Trump a fost pus sub acuzare a doua oară un an mai târziu, după ce a părăsit funcţia, pentru rolul său în insurecţia din 6 ianuarie 2021 de la Capitoliu. Senatul l-a achitat din nou pe Trump.

În rezoluţia de cenzură împotriva lui Schiff, Luna a citat şi un raport publicat în mai de procurorul special John Durham, care a constatat că FBI s-a grăbit cu ancheta sa asupra campaniei lui Trump şi s-a bazat prea mult pe informaţii brute şi neconfirmate.

Democraţii au susţinut că rezoluţia de cenzură a Camerei este un efort de a distrage atenţia de la recenta punere sub acuzare a lui Trump pentru acuzaţii federale de păstrare ilegală a unor documente clasificate - dintre care mai multe se refereau la chestiuni sensibile de securitate naţională - şi de încercare de a le ascunde. Republicanii din Camera Reprezentanţilor, majoritatea loiali lui Trump, spun că punerea sub acuzare este o dovadă în plus că guvernul conspiră împotriva fostului preşedinte, care vrea să candideze din nou.
 
Aceasta nu este o rezoluţie serioasă, a declarat reprezentanta Madeleine Dean, democrată din statul Pennsylvania, ci un teatru politic pentru a distrage atenţia de la istoricul de fărădelegi al lui Donald Trump.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.