Bundestagul, camera inferioară a parlamentului german, a anunţat vineri că îşi va revizui măsurile de securitate, ca urmare a descoperirii unei reţele extremiste ce plănuia o lovitură de stat al cărei plan prevedea atacarea clădirii, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Vom verifica în detaliu care sunt măsurile de securitate pe care trebuie să le ajustăm", a declarat vicepreşedinta Bundestagului, Katrin Göring-Eckardt, la două zile după ce a fost dezvăluit complotul.

"Se pare că există o legătură între această reţea şi grupul parlamentar al AfD (Alternativa pentru Germania)", a adăugat ea, într-o aluzie la arestarea lui Birgit Malsack-Winkemann, fostă membră a partidului de extremă dreapta AfD, care a făcut parte din Bundestag între 2017 şi 2021.

Douăzeci şi cinci de persoane au fost arestate în total, printre care un aristocrat, dar şi soldaţi din trupele de elită, în urma unui raid de amploare care a vizat această celulă alimentată de ideologia "Reichsbürger" (Cetăţenii Reichului), o mişcare extremistă ce a luat amploare odată cu restricţiile sanitare din pandemie. În total, sunt vizate de ancehtă 54 de persoane şi ar putea fi decise noi arestări.

Şi cancelarul Olaf Scholz şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la presupusele legături ale acestei mişcări cu AfD. "Faptul că printre suspecţi se numără şi un fost deputat AfD este în mod evident frapant şi foarte grav", a declarat el într-o conferinţă de presă.



Deputatul social-democrat Sebastian Hartmann a cerut ca toate "contactele din Bundestag ale doamnei Malsack-Winkemann să fie investigate de urgenţă", fiind probabil "ca ei (complotiştii - n.r.) să fi sperat să primească ajutor din interior pentru planurile lor de lovitură de stat", a spus el.

AfD, care are 78 de deputaţi în Bundestag, dintr-un total de 736 de aleşi, a fost destul de rezervat de când a fost desfiinţată celula, conducerea partidului afirmând că "respinge categoric" presupusele planuri violente. Unul dintre deputaţii săi, Petr Bystron, a calificat însă arestările drept "cel mai mare abuz de putere din istoria Republicii Federale" şi "o intimidare masivă a întregii opoziţii".

Joi, şeful poliţiei criminale, Holger Münch, a declarat că grupul avea multe arme şi că, prin urmare, era potenţial periculos, dar, în acelaşi timp, a relativizat oarecum forţa sa de atac. "Nu ar trebui să presupunem că un grup cu câteva zeci (de membri), poate câteva sute, este capabil să conteste cu adevărat sistemul de stat din Germania", a spus oficialul.

CITEȘTE ȘI Kremlinul neagă orice legătură cu lovitura de stat dejucată în Germania / Complotiştii ar fi luat legătura cu "reprezentanţi ai Federaţiei Ruse în Germania" şi credeau în teoriile mişcării QAnon

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.