Bulgaria va închide 28 de centre publice pentru persoanele cu handicap mintal şi bolnavi psihici în următorii 7 ani, ca urmare a unui raport al Consiliului Europei, a anunţat Parchetul, citat de AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Violenţă exercitată de către personal, plasarea în izolare, igienă precară şi miros de urină, consum de medicamente neautorizate", se arată într-un comunicat care prezintă tratamente abuzive denunţate de Consiliu. 

În documentul publicat marţi, Comitetul de Prevenirea Torturii (CPT) a deplâns lipsa progreselor în practicile acestor unităţi după ultima misiune din 2005, chiar dacă s-a constatat o ameliorare la nivelul condiţiilor de trai materiale. 

În unele cazuri, pacienţii erau legaţi de pat şi loviţi cu bastoane. 

Bulgaria a fost criticată în 2018 de Asociaţia Europeană de Psihiatrie (EPA), care şi-a arătat îngrijorarea cu privire la izolare şi la lipsa de activităţi a rezidenţilor în acest tip de structuri. 

Guvernul a iniţiat de atunci o strategie de reforme care sunt în curs de adoptare în Parlament.                

Bulgaria a închis în 2016, la presiunile unor ONG-uri şi ale Uniunii Europene, ultimul dintre marile centre pentru copii handicapaţi abandonaţi, structuri moştenite din perioada comunistă. 

Mai multe ONG-uri denunţă în mod regulat abuzuri grave în noile structuri unde lipseşte personalul calificat.                

 

               

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.