Procurorii bulgari au pus sub acuzare şase persoane pentru moartea a 18 cetăţeni afgani care s-au asfixiat într-un camion abandonat în apropierea capitalei Sofia, potrivit The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Trupurile au fost găsite în vehicul vineri, în cel mai mortal incident legat de traficul de persoane în Bulgaria, ţară care se confruntă cu o creştere a trecerilor ilegale a frontierei.

Camionul transporta 52 de afgani, ascunşi sub plăci de lemn şi înghesuiţi ”ca într-o conservă”. Grupul sosise din Turcia şi se îndrepta spre Europa de vest prin Serbia, au arătat investigaţiile iniţiale.

Cele 18 victime au murit asfixiate.

Şase bulgari, inclusiv presupusul şef al grupării de traficanţi, au fost puşi sub acuzare sâmbătă, a declarat jurnaliştilor Hristo Krastev, un purtător de cuvânt al Parchetului General din Sofia.

Aceştia riscă până la 15 ani de închisoare dacă vor fi condamnaţi pentru ucidere din culpă, constituire de grup infracţional organizat şi trafic de persoane.

Unul dintre suspecţi este încă în libertate şi a fost pus sub acuzare în lipsă, în timp ce alţi doi, care au fost arestaţi, nu ar urma să fie acuzaţi.

Anchetatorii spun că şoferii camionului au auzit zgomote puternice şi lovituri venind din spatele autovehiculului, dar s-au oprit doar mai târziu, când au descoperit victimele moarte şi au fugit, a declarat procurorul-şef adjunct Borislav Sarafov.

”Oamenii transportaţi erau ghemuiţi şi înghesuiţi unii într-alţii ca într-o conservă… Ei au murit încet şi dureros, timp de 30 până la 60 de minute. Este o tragedie umană extraordinară”, a declarat presei Sarafov.

Unii din cei 34 de oameni care au fost salvaţi sunt încă în spital, unii fiind trataţi pentru intoxicare cu monoxid de carbon după ce au inhalat gaze de eşapament.

Victimele, despre care se crede că au vârste între 13 şi 35 de ani, au plătit până la 7.000 de euro traficanţilor, a spus Sarafov.

”Din lăcomie, traficanţii au transportat 52 de oameni. Anterior, transportaseră între 25 şi 35 de oameni odată, cel puţin de două ori pe lună”, a afirmat el.

Ascunzătorilor erau căptuşite cu folie de aluminiu pentru a face ca prezenţa oamenilor să nu poată fi detectată de camerele cu termoviziune, a adăugat el.

Bulgaria, ţară membră UE care este o poartă de intrare pentru mulţi oameni care speră să ajungă în Uniune, a încercat să înăsprească securitatea pentru a stopa numărul în creştere al persoanelor care încearcă să treacă granişa de sud, cu Turcia.

Ţara din Balcani a fost acuzată de abuzuri ale forţelor de securitate care încearcă să oprească oamenii să intre în ţară, solicitanţi de azil afirmând că au fost împinşi înapoi, închişi, dezbrăcaţi şi bătuţi.

Bulgaria a negat acuzaţiile.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.