Preşedintele bulgar l-a numit sâmbătă pe Kiril Petkov, cofondatorul unei noi mişcări anticorupţie, ca prim-ministru, a doua zi după anunţul unui acord de coaliţie fără precedent între patru partide care pune capăt crizei politice. Imediat acesta a prezentat lista echipei sale, formată din multe personaje noi din străinătate şi din cercurile de afaceri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Nu vom mai pierde niciun minut, nu vom mai cheltui un leva (moneda bulgară) ineficient”, a spus Kiril Petkov, un antreprenor de 41 de ani care s-a convertit recent la politică. El anunţase cu o zi înainte că a ajuns la un acord de coaliţie cu alte trei partide, de la dreapta, până la socialişti, inclusiv partidul fondat de fostul cântăreţ Slavi Trifonov, conform AFP.

În parlamentul fragmentat care trebuie să aprobe oficial guvernul luni, premierul va avea o majoritate de 134 din 240 de deputaţi. "Este responsabilitatea dumneavoastră să reformaţi o putere pervertită, să depăşiţi corupţia, arbitrariul, inegalităţile şi nedreptatea", a declarat preşedintele Rumen Radev,.

Bulgaria este astfel martora epilogului unei crize politice care a dus la trei alegeri legislative anul acesta. Unite în ura lor faţă de fostul prim-ministru conservator Boiko Borissov, cele patru partide s-au angajat să elimine corupţia endemică şi să reformeze sistemul de justiţie.

O altă prioritate afişată de Kiril Petkov: accelerarea campaniei de vaccinare împotriva Covid-19: cu doar 26% din populaţie complet vaccinată, această ţară balcanică de 6,9 ​​milioane de locuitori este lanterna roşie a Uniunii Europene, dar şi cea cu una dintre cele mai mari rate de mortalitate din lume.

Ministrul Finanţelor şi al Fondurilor Europene în Guvernul lui Petkov va fi prietenul acestuia, Assen Vassile, 44 de ani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.