Bulgaria a semnat un contract de 9,5 milioane de euro cu Wojskowe Zakłady Lotnicze din Polonia pentru revizia a şase motoare de avion MiG-29, a anunţat vineri Ministerul Apărării de la Sofia, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Revizia ar urma să fie efectuată "pentru a asigura navigabilitatea aeronavelor MiG-29 până la obţinerea capacităţilor operaţionale pentru serviciul de luptă cu noua platformă de luptă F-16 Block 70", a precizat ministerul într-un comunicat.

Contractul a fost semnat vineri în urma unei licitaţii publice, iar valoarea totală a acestuia este de 9,552 milioane de euro, a precizat ministerul.

Contractul stipulează că perioada de reparaţii pentru fiecare motor nu va depăşi nouă luni de la data predării.

În toamna anului trecut, parlamentul bulgar a aprobat o nouă achiziţie de avioane F-16, care practic va dubla viitoarea flotă aeriană militară a ţării, o consecinţă directă a invaziei ruse din Ucraina.

Aceste cheltuieli militare suplimentare, care se ridică la 1,35 miliarde de euro până în 2031, plata urmând a se face în tranşe, se adaugă unei comenzi similare pentru achiziţionarea primelor opt avioane F-16, care a fost făcută în 2019 şi a reprezentat cel mai mare contract de modernizare militară de la sfârşitul comunismului pentru cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană, care a fost în mod tradiţional apropiată de Moscova.

Membră NATO din 2004, Bulgaria are în prezent în dotarea armatei avioane MiG-29 de concepţie sovietică, o flotă care a devenit învechită, întreţinerea devenind imposibilă după 2023, potrivit guvernului.

Având în vedere că linia de producţie a suferit întârzieri, Sofia speră să primească prima aeronavă F-16 în 2025 şi caută să umple între timp golul cu avioane franceze sau suedeze la mâna a doua.

În prezent, Bulgaria se bazează pe misiunile de poliţie aeriană ale Alianţei Nord-Atlantice pentru a-şi asigura securitatea spaţiului aerian.

În ceea ce priveşte Polonia, ea şi-a transferat Ucrainei avioanele MiG-29, dotându-şi forţele aeriene ale ţării cu avioane occidentale, inclusiv cu F-35.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.