Comisia Europeană (CE) vrea să suspende un acord care relaxează condiţiile acordării de vize persoanelor cu legături cu regimul preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko, ca represalii împotriva unui ”act de agresiune” al Minskului, pe care-l acuză de organizarea unui aflux de migranţi la frontierele Uniunii Europene (UE), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această măsură, care urmează să fie supusă aprobării Celor 27, se adaugă interzicerii sejurului în UE care vizează 166 de persoane, între care şi preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, impusă din cauza reprimării opoziţiei din Belarus.

”Ultimele tactici ale regimului belarus împotriva UE şi statelor noastre membre necesită un răspuns unit”, a subliniat miercuri vicepreşedintele CE Margaritis Schinas.

Mii de migranţi au trecut frontiera dintre Belarus şi UE, în Lituania, Letonia şi Polonia, în ultimele luni, iar Uniunea suspectează regimul de la Minsk de faptul că acţionează astfel ca represalii faţă de sancţiuni europene.

O suspendare parţială a acordului de relaxare a emiterii de vize în vederea unor sejururi scurte, încheiat cu Belarusul, care a intrat în vigoare în iulie 2020, ”nu va afecta cetăţenii obişnuiţi ai Belaruslui, care vor continua să beneficieze de aceleaţi avantaje”, subliniază CE.

Sunt vizaţi, în schimb, reprezentanţi ai delegaţiilor ofciale, membri ai guvernelor şi parlamentelor naţional şi regionale şi ai curţilor Supremă şi Constituţională, ”în exercitarea funcţiei”.

Comisarul european însărcinat cu Afaceri Interne Ylva Johansson a denunţat un ”act de agresiune” al Minskului, pe care-l acuză de faptul că încearcă ”să destabilizeze UE” şi ”să faciliteze o nouă formă de trafic” de persoane.

Mai mulţi migranţi au murit la frontiera dintre Belarus şi UE, a subliniat ea.

”Acesta nu este un regim cu care să cooperăm. Trebuie să rămânem fermi”, a declarat ea.

În iulie, şeful diplomaţiei europene Josep Borrell anunţa că UE pregăteşte ”sancţiuni economice mai puternice”, cu scopul de a opri trecerea ilegală a migranţilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.