Poliţia franceză a percheziţionat locuinţa din Chelles a lui Karim Cheurfi, condamnat pentru atacarea unui poliţist în 2001. Churfi este suspect în cazul atacului armat de pe Champs-Élysées, soldat cu uciderea unui poliţist şi cu rănirea gravă a altor doi. Cel de-al doilea suspect căutat de autorităţile franceze pentru atacul de pe Champs Elysees, soldat cu moartea unui poliţist şi rănirea a trei persoane, s-a predat autorităţilor belgiene şi este reţinut la Anvers. Un bilet în care este apărat Statul Islamic a fost găsit lângă corpul atacatorului de pe Champs-Elysees.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE 15:42 - Anchetatorii francezi au descoperit un bilet în care este apărat Statul Islamic lângă corpul atacatorului de pe Champs-Elysees

Anchetatorii francezi au anunţat vineri după-amiază descoperirea unui bilet în care este apărată gruparea Stat Islamic lângă cadavrul atacatorului de pe Champs-Elysees. Jihadiştii ISIS au revendicat deja atacul asupra poliţiştilor francezi, susţinând că a fost comis de către Abu Yussef Belgianul, dar autorităţile franceze l-au identificat pe atacator drept Karim Cheufi, originar dintr-o suburbie a Parisului, transmite Le Parisien.

Nu există mai multe detalii despre conţinutul acestui bilet.

Un poliţist şi-a pierdut viaţa, în vreme ce alţi doi au fost răniţi în atacul armat din centrul Parisului. Atacatorul înarmat a fost ucis într-un schimb de focuri cu forţele de ordine de pe Champs-Elysees, fiind identificat ulterior drept Karim Cheufi (39 de ani).

De asemenea, autorităţile i-au percheziţionat apartamentul din suburbia pariziană Chelles şi au reţinut trei membri ai familiei lui Cheufi.

Surse din rândul autorităţilor franceze au precizat că suspectul a fost condamnat în 2003 pentru tentativă de omor, după ce a deschis focul împotriva unor poliţişti din Franţa.

Karim Cheufi a fost reţinut inclusiv în luna februarie pentru o serie de ameninţări împotriva forţelor de ordine, dar a fost eliberat după ce anchetatorii nu au reuşit să găsească dovezi împotriva sa.

UPDATE 13.56 - Poliţia franceză a găsit bilete cu adrese ale sediilor forţelor de ordine în maşina atacatorului de la Paris

Mai multe note scrise de mână, pe care erau adrese ale sediilor forţelor de ordine din Paris, au fost găsite în maşina autorului atacului de pe Champs Elysees, relatează BFMTV.

Mai exact, este vorba despre adresa Directorului General pentru Securitate Internă, de la Levallois-Perret, adresa comisariatului din Lagny şi adresele a trei depozite de arme.

Autorul atacului, care a fost ucis într-un schimb de focuri de armă cu forţele de ordine, ar fi fost arestat anul acesta pentru că a ameninţat că vrea să ucidă poliţişti. El a fost eliberat, însă, pentru că nu existau dovezi că urma să treacă la fapte, cu adevărat.

UPDATE 13:26 - Autorul atacului de la Paris era cetăţean francez, nu belgian, cum sugera numele său de luptă

Bărbatul responsabil pentru atacul armat de joi, din centrul Parisului, era cetăţean francez, nu belgian, aşa cum s-a sugerat iniţial, a declarat premierul belgian Jan Jambon citat de Reuters.

Militanţii organizaţiei teroriste Statul Islamic a revendicat atacul, în care a fost ucis un poliţist. ISIS l-a identificat pe atacator drept Abu Yousif al-Belgiki -- "Belgianul" în arabă.

“Ancheta continuă. Putem confirma că atacatorul a fost cetăţean francez”, a spus Jambon.

În noiembrie 2015, când Parisul a fost lovit de atacuri cu bombă şi armate simultane, doi dintre cei 10 terorişti erau cetăţeni belgieni, în timp ce alţii locuiau în Belgia.

UPDATE 11:39 Trei membri ai anturajului autorului atacului de joi, din Paris, se află în arest preventiv

Trei membri ai anturajului autorului atacului de joi, din Paris, se află în arest preventiv, relatează BFMTV.

Cele trei persoane se aflau la domiciliile percheziţionate de anchetatori în cursul nopţii de joi spre vineri.

Ofiţerii au percheziţionat locuinţa atacatorului ucis, aflată într-o suburbie din estul Parisului. Potrivit unui document al poliţiei obţinut de Associated Press, adresa la care a avut loc percheziţia se află în Chelles, la locuinţa familiei lui Karim Cheurfi, un bărbat în vârstă de 39 de ani, cunoscut poliţiei.

UPDATE 10:41 Poliţia a găsit o puşcă şi mai multe arme albe în maşina autorului atacului de pe Champs Elysees

Autorităţile franceze au găsit o puşcă ce foloseşte aer comprimat şi mai multe arme albe în maşina autorului atacului de pe Champs Elysees, relatează BFMTV, fără a identifica sursele informaţiei.

Printre armele albe s-ar fi aflat şi un cuţit de bucătărie. De asemenea, oamenii legii au găsit documentele atacatorului în vehicul.

Un poliţist francez a fost împuşcat mortal şi alţi doi au fost răniţi joi noapte, în centrul Parisului, într-un atac desfăşurat cu numai câteva zile înainte de alegerile prezidenţiale şi revendicat rapid de gruparea militantă Statul Islamic. O turistă a fost rănită uşor de focurile de armă.

UPDATE 10:37 Cel de-al doilea suspect căutat pentru atacul de pe Champs Elysees s-a predat autorităţilor belgiene

Cel de-al doilea suspect căutat de autorităţile franceze pentru atacul de pe Champs Elysees, soldat cu moartea unui poliţist şi rănirea a trei persoane, s-a predat autorităţilor belgiene şi este reţinut la Anvers, relatează AFP.

Anterior, Reuters a scris că acest al doilea suspect, pe numele căruia a fost emis un mandat de arestare, a venit joi cu trenul în Franţa, din Belgia.

UPDATE 6:44 - Poliţia franceză a emis un mandat de arestare pentru un al doilea suspect în atacul armat de pe Champs Elysee

Poliţia franceză a emis un mandat de arestare pentru un al doilea suspect în atacul armat de pe Champs Elysee, de joi noapte, soldat cu moartea unui poliţişti şi rănirea gravă a altori doi, arată un document obţinut de Reuters.

Potrivit mandatului de arestare, bărbatul a venit joi cu trenul în Franţa, din Belgia. Mandatul de arestare avertizează că suspectul este periculos. Nu este clar dacă este vorba despre atacator sau despre un complice.

Un poliţist francez a fost împuşcat mortal şi alţi doi au fost răniţi joi noapte, în centrul Parisului, într-un atac desfăşurat cu numai câteva zile înainte de alegerile prezidenţiale şi revendicat rapid de gruparea militantă Statul Islamic.

“Simţul datoriei poliţiştilor noştri, în această seară, a evitat un masacru (…), au evitat o baie de sânge pe Champs Elysee”, a spus ministrul de Interne Matthias Fekl.

“Puţin după ora 21 (22 ora României), un vehicul a oprit lângă o maşină de poliţie care era parcată. Imediat, un bărbat a coborât şi a deschis focul asupra vehiculului de poliţie, rănind mortal un ofiţer”, a precizat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, Pierre-Henry Brandet.

Preşedintele Francois Hollande s-a declarat convins că “crima laşă” de pe bulevardul Champs Elysee au fost un act de terorism. Autorul atacului a fost ucis în schimbul de focuri.

Bulevardul larg, care pleacă de la Arcul de Triumf, era plin de parizieni şi de turişti care se bucurau de seara de primăvară când a avut loc atacul. Poliţia a evacuat rapid zona, unde au fost desfăşurate forţe de securitate şi vehicule de poliţie.

Procurorul Parisului, Francois Molins, a declarat că bărbatul a fost identificat, însă anchetatorii verifică încă dacă a avut complici.

Ofiţerii au percheziţionat locuinţa atacatorului ucis, aflată într-o suburbie din estul Parisului.

 

Franţa se află în stare de urgenţă din 2015 şi s-a confruntat cu un val de atacuri islamiste, majoritatea comise de tineri care au crescut în Franţa şi Belgia. În total, peste 230 de oameni au fost ucise în atacuri teroriste în ultimii doi ani.

UPDATE 3:30 - AP: Poliţia franceză a percheziţionat locuinţa din Chelles a lui Karim Cheurfi, condamnat pentru atacarea unui poliţist în 2001

Poliţia a percheziţionat o locuinţă, la periferia de est a Parisului, în legătură cu atacul armat asupra unor poliţişti pe Champs-Elysees, relatează The Associated Press.

Potrivit unui document al poliţiei obţinut de Associated Press, adresa la care a avut loc percheziţia se află în Chelles, la locuinţa familiei lui Karim Cheurfi, un bărbat în vârstă de 39 de ani, cunoscut poliţiei.

Doi oficiali din cadrul poliţiei au declarat pentru AP că principalul suspect în atac este un bărbat în vârstă de 39 de ani de la periferia de est a Parisului.

Poliţia a izolat cu bandă un cartier liniştit şi burghez în Chelles vineri.

Vecini îngrojoraţi s-au declarat surprinşi de această percheziţie.

Potrivit unor materiale din arhiva ziarului Le Parisien, Cheurfi a fost condamnat la 20 de ani de închisoare, dar a fost eliberat mai devreme, din cauză că a atacat un ofiţer de poliţie în 2001.

UPDATE 2:05 - Procurorul Parisului anunţă percheziţii şi că anchetatorii încearcă să stabilească dacă atacatorul a avut complici

Percheziţii sunt în curs după atacul armat asupra unor poliţişti care păzeau cartierul comercial de pe Champs-Elysees,în capitala franceză, a anunţat procurorul Parisului Francois Molins, relatează The Associated Press.

Anchetatori au verificat identitatea autorului atacului de joi noaptea şi încearcă să stabilească dacă a avut complici, a declarat Molins.

Procurorul nu a dezvăluit identitatea atacatorului.

Trei oficiali din cadrul poliţiei au confirmat că cel puţin o adresă de la periferia de est a parisului era percheziţionată vineri la prima oră.

Un poliţist şi atacatorul au murit într-un schimb de focuri.

ATACATORUL ERA ÎNARMAT CU O ”ARMĂ DE RĂZBOI”

Atacatorul care a deschis focul la Paris asupra unei dube de poliţie era înarmat cu o armă automată, asemănătoare unei ”arme de război”, a declarat anterior un purttor de cuvânt al Ministerului de Interne.

Pierre-Henry Brandet a mai spus că nu au fost răniţi pietoni sau turişti în atac.

Poliţia a anunţat că atacatorul a fost împuşcat mortal de unul sau mai mulţi poliţişti.

Brandet a refuzat să ofere vreun detaliu despre eventuale antecedentele penale sau afilieri ale suspectului. El precizează că identitatea atacatorului nu a fost confirmată oficial. Surse din Poliţie au declarat pentru AP că este vorba despre un bărbat în vârstă de 39 de ani de la periferia de est a Parisului.

Purtătorul de cuvânt a subliniat că în pofida faptului că martori vorbesc despre un singur bărbat înarmat, nu este exclusă posibilitatea unor complici.

CITEȘTE ȘI Un martor al atacului de pe Champs-Elysees descrie panica turiştilor, dar îi replică lui Trump că ”Parisul este Paris”, dar ”America nu mai este America”

UPDATE 1:46: O turistă, rănită uşor în atacul armat de la Paris

O turistă a fost ”uşor rănită de glonţ” joi seara pe Champs-Elysées, la Paris, într-un atac armat revendicat de Statul Islamic în care a fost ucis un poliţist iar alţi doi au fost răniţi, potrivit unei surse din cadrul poliţiei, relatează AFP.

Turista a fost rănită de o schijă la genunchi, a precizat această sursă, fără să spună naţionalitatea femeii.

UPDATE 1:35: Percheziţie în Seine-et-Marne la domiciliul presupusului atacator, în urma atacului de pe Champs-Élysées

Percheziţii erau în curs în Seine-et-Marne, în noaptea de joi spre vineri, la domiciliul presupusului autor al atacului armat de pe Champs-Élysées, relatează AFP.

UPDATE 01:00 - AFP: Gruparea jihadistă Statul Islamic revendică atacul armat de pe Champs-Élysées, comis de Abu Yussef Belgianul

Gruparea jihadistă Statul Islamic a revendicat atacul armat de joi seara de pe Champs-Élysées,soldat cu moartea unui poliţist, într-un comunicat publicat de organul ei de propagandă Amaq, relatează AFP.

”Autorul atacului de pe Champs-Elysées din centrul Parisului este Abu Yussef Belgianul şi este unul dintre combatanţii Statului Islamic”, scrie Amaq.

Potrivit The Associated Press, imediat după ce a publicat comunicatul în arabă, gruparea a publicat unul şi în franceză.

Statul Islamic a revendicat extrem de rapid atacul armat. Jihadiştii pierd teren atât în Irak, cât şi în Siria.

Pseudonimul atacatorului - ”Abu Yusuf al-Beljiki” - indică faptul că acesta este belgian şi că are legături cu jihadiştii.

UPDATE 00:45 - Hollande, ”convins” de pista teroristă în atacul armat de pe Champs-Élysées

”Suntem convinşi” că pista este ”de ordine teroristă”, a declarat preşedintele Franţei François Hollande joi noaptea, la Palatul Elysée, în urma atacului armat de pe Champs-Élysées, relatează Le Figaro.

Preşedintele a anunţat, de asemena, că a convocat o şedinţă a Consiliului Apărării vineri dimineaţa, la ora locală 8.00 (9.00, ora României).

”Oricine va înţelege că mă gândesc la familia poliţistului care a fost ucis şi la poliţiştii răniţi. Un omagiu naţional va fi adus acestui poliţist care a fost asasinat în mod laş”, a spus el.

”Este necesar să conştientizăm că forţele noastre de poliţie sunt expuse. Reiterez aici toate angajamentele pe care mi le-am asumat. Totul trebuie să se facă pentru ca aceşti, jandarmi şi militari să-şi exercite misiunea. Concetăţenii noştri sunt protejaţi, ei trebuie să fie, ei vor fi” protejaţi, a subliniat şeful statului francez.

În actuala perioada electorală, a spus François Hollande, serviciile de securitate vor fi ”de o vigilenţă absolută”, în vederea asigurării securităţii alegerilor prezidenţiale.

UPDATE 00:33 - AP: Atacatorul de la Paris era etichetat ca extremist, declară doi oficiali din cadrul poliţiei

Atacatorul care a împuşcat mortal un poliţist şi a rănit grav alţi doi joi seara la Paris, pe Champs Elysees, a fost etichetat ca extermist, au declarat doi oficiali din cadrul poliţiei pentru The Associated Press.

Cei doi oficiali nu au oferit alte detalii despre atacator.

El a fost împuşcat mortal după ce a deschis focul asupra unei dube a poliţiei.

Cei doi oficiali au făcut aceste declaraţii sub protecţia anonimatului, precizează AP, în contextul în care ancheta este în curs.

Procurorii francezi au deschis o anchetă teroristă cu privire la acest atac.

UPDATE 00:21 - Hollande, Cazeneuve şi Fekl în reuniune de criză după atacul armat din Paris

François Hollande participă la o reuniune de criză cu premierul Bernard Cazeneuve şi ministrul de Interne Matthias Fekl, a anunţat anturajul preşedintelui, relatează AFP.

Şefului statului i s-au alăturat cu puţin înainte de ora locală 22.00 (23.00, ora României) premierul şi ministrul de Interne, pentru a discuta despre atacul atacul armat din capitală, cu privire la care Secţia antiteroristă a Parchetului din paris a deschis o anchetă.

”(Aduc un) omagiu poliţistului ucis pe Champs-Elysées astă seară (joi), mă gândesc la familia sa. Solidaritate cu colegii răniţi şi rudele lor”, a scris şeful Guvernului într-un mesaj postat pe Twitter.

În ceea ce priveşte identitatea atacatorului, mai multe zvonuri circulau joi seara.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne a avertizat că ”identificarea atacatorului nu a fost stabilită în mod clar, informaţiile care circulă nu sunt verificate”.

UPDATE 23:48 - Poliţişti şi militari blochează Champs-Elysees între Arcul de Triumf şi Grădinile Tuileries, o zonă preferată de turişti

Poliţişti şi militari au izolat zona de pe Champs-Elysees în urma atacului asupra unor poliţişti, le-au ordonat turiştilor să se întoarcă la hoteluri şi împiedicau oameni să se apropie de locul atacului, relatează The Associated Press.

 

 

Vehicule de urgenţă blocau bulevardul care traversează centrul Parisului între Arcul de Triumf şi Grădinile Tuileries, o zonă de obicei înţesată cu maşini şi turişti.

Staţiile de metrou din zonă au fost închise joi noaptea, în timp ce poliţia securiza zona.

Forţe de securitate sunt prezente la Paris în urma atacurilor jihadiste din ultimii ani, iar Franţa se află în stare de urgenţă.

UPDATE 23:40 - Secţia antiteroristă a Parchetului din Paris a preluat ancheta cu privire la atacul armat de pe Champs-Elysées

Secţia antiteroristă a Parchetului de la Paris a preluat ancheta cu privire la atacul armat de pe Champs-Elysées, în care un poliţist a fost ucis, iar alţi doi răniţi şi al cărui autor a fost împuşcat, relatează AFP.

Această anchetă în flagrant a fost încredinţată Secţiei antiteroriste (SAT) a Brigăzii criminale din cadrul Direcţiei Securităşii Interne (DGSI), a precizat parchetul.

Acest atac armat are loc cu trei zile înaintea primului tur al alegerilor prezidenţiale, în contextul în care Franţa se confruntă din 2015 cu un val de atentate jihadiste fără precedent, soldate cu 238 de morţi.

UPDATE 23:30 - Ministerul de Interne a anunţat că agresorul a fost ”împuşcat în ripostă”

Prefectura de poliţie a subliniat că circumstanţele atacului ”nu sunt determinate”.

”Agresorul a sosit cu maşina şi a ieşit. El a deschis focul asupra maşinii poliţiei cu o armă automată, a ucis un poliţist şi a încercat să atace alţii în timp ce fugea”, a declarat o sursă din cadrul poliţiei.

Cartierul a fost încercuit, iar forţe importante de poliţie au fost desfăşurate.

Un elicopter survola zona.

Choukri Chouanine, administratorul unui restaurant situat pe rue de Ponthieu, o stradă adiacentă, a declarat pentru AFP că a auzit un ”schimb de focuri de armă scurt”, dar cu ”multe tiruri”.

”A trebuit să ne ascundem clienţii în subsoluri”, a declarat el.

UPDATE 23:00 - Atacatorul de pe Champs-Élysées a fost neutralizat în zona staţiei de metrou Franklin Roosevelt

Poliţişti au fost vizaţi de tiruri.

O intervenţie era în curs pe acest bulevarda din capitala franceză.

O purtătoare de cuvânt a poliţiei, Johanna Primevert, a declarat pentru The Associated Press, că atacatorul a vizat poliţişti care păzeau o zonă în apropierea staţiei de metrou Franklin Roosevelt, o zonă populară în rândul turiştilor.

Acest atac are loc cu trei zile înaintea primului tur al alegerilore prezidenţiale.

Măsurile de securitate dinaintea primului tur al scrutinului au fost consolidate, în urma unei serii de atacuri în ultimii ani.

Poliţia franceză a anunţat marţi că a dejucat un atentat şi a arestat doi bărbaţi.

Incidentul aminteşte de două atacuri recente asupra unor militari care asigurau securitatea unor locuri celebre din Paris - unul la Luvru, în februarie, iar unul pe aeroportul Orly, luna trecută.

O martoră care s-a identificat doar Ines a declarat pentru postul BFMTV că a auzit un foc de armă şi a văzut corpul unui bărbat pe jos, după care poliţia a evacuat rapid zona în care se află magazinul la care lucrează.

Un post de televiziune care găzduieşte un eveniment cu cei 11 candidaţi la preşedinţie şi-a întrerupt emisia pentru a anunţa incidentul.

Niciunul dintre candidaţi nu a comentat imediat incidentul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.