Marile oraşe braziliene au fost paralizate vineri noaptea de o grevă naţională, declanşată în semn de protest faţă de programul de reforme economice propus de către preşedintele Michel Temer, transmite DPA.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această grevă naţională a afectat toate cele 26 de state braziliene, în special metropola Sao Paulo.

Între timp, greva naţională a fost catalogată drept un ”succes complet” de către fostul preşedinte Luiz Inacio Lula da Silva.

”Oamenii au decis să se alăture grevei în semn de protest faţă de eliminarea drepturilor, reforma muncii şi a pensiilor, şomajul şi tăierile salariale”, a declarat Lula da Silva, care rămâne o figură controversată ca urmare a acuzaţiilor de corupţie aduse împotriva sa în dosarul Petrobras.

Sute de muncitori şi sindicalişti au blocat principalele artere rutiere şi practic au închis reţeaua de transport în comun din Sao Paulo.

Cei 12 milioane de locuitori din metropolă şi-au petrecut câteva ore fără autobuze, trenuri de suprafaţă sau metrou, iar reţeaua de transport public a început să-şi revină în a doua parte a zilei. De asemenea, protestatarii au incendiat cauciucuri pentru a bloca principalele drumuri de intrare în Sao Paulo, care este capitala sindicaliştilor din Brazilia.

Însă, aeroporturile din metropolă şi-au continuat operaţiunile în mod normal, în ciuda blocajelor rutiere din Sao Paulo.

În Rio de Janeiro, protestatarii s-au ciocnit cu forţele de ordine în mijlocul metropolei, iar un grup de grevişti s-au bătut cu cei care încercau să blocheze un drum spre aeroportul Santos Dumont.

Capitalia Brasilia a rămas, de asemenea, fără transport public, în timp ce protestatarii au aprins focuri şi au construit baricade pentru a bloca principalele artere rutiere.

Şi alte mari oraşe braziliene au rămas fără transport public din cauza protestelor, inclusiv Salvador, Natal, Belo Horizonte, Porto Alegre şi Manaus.

Aceasta este prima grevă naţională organizată în ultimii 21 de ani în Brazilia.

Protestatarii au fost scoşi în stradp de reformarea sistemului de pensii şi a pieţei muncii propusă de executivul conservator al preşedintelui Michel Temer.

Ministrul Justiţiei, Osmar Serraglio, a negat însă dimensiunea grevei naţionale din Brazilia.

”Nu am avut o grevă. Am avut o confuzie generalizată. Nu este o grevă naţională pentru că muncesc comerciaţii şi industriile”, a declarat  Serraglio.

Brazilia se confruntă în prezent cu o gravă criză economică în urma a doi ani de recesiune.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.