Trupurile fără viaţă a trei persoane dispărute au fost găsite sâmbătă în dărâmăturile unei clădiri prăbuşite în Paulista, nu departe de Recife, în nord-estul Braziliei, ceea ce a ridicat bilanţul victimelor dezastrului la cel puţin 14 morţi, potrivit autorităţilor, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pompierii au încetat căutările după ce au găsit o femeie şi doi copii dispăruţi de la prăbuşirea de vineri a clădirii, care era ocupată ilegal, dar fusese declarată nesigură.

Prăbuşirea s-a soldat, de asemenea, cu 11 persoane, cu vârste cuprinse între 5 şi 45 de ani, rănite, potrivit unui bilanţ anterior al autorităţilor de protecţie civilă din statul brazilian Pernambuco.

O femeie în vârstă de 65 de ani şi două adolescente au fost salvate în viaţă, au adăugat acestea.

Clădirea de trei etaje se învecina cu un mare complex de locuinţe, potrivit imaginilor difuzate de presa locală.

Apartamentele de acolo fuseseră închise în 2010 din cauza riscului de prăbuşire, dar erau ocupate ilegal, a adăugat Protecţia Civilă.

În aprilie, o altă clădire în aceleaşi condiţii s-a prăbuşit la Olinda, tot în statul Pernambuco, provocând moartea a 6 persoane.

Acest tip de dezastru se produce cel mai adesea în cartierele sărace, unde construcţiile ilegale sunt frecvente, iar populaţia are mai puţin acces la locuinţe sănătoase.

Precipitaţiile abundente sporesc riscul de alunecări de teren şi reprezintă o ameninţare suplimentară pentru locuitorii locuinţelor ilegale.

În 2020, prăbuşirea clădirilor construite ilegal într-o favela din Rio, în sud-estul oraşului, după mai multe zile de ploi abundente, a provocat moartea a 24 de persoane.

În februarie, 65 de persoane au murit într-o alunecare de teren provocată de precipitaţii record în Sao Sebastiao, o staţiune turistică situată la 200 km de Sao Paulo (sud-est). În 24 de ore, precipitaţiile au fost mai mult decât duble faţă de media lunară.

Potrivit cifrelor oficiale, aproximativ 9,5 milioane din cei 215 milioane de locuitori ai Braziliei trăiesc în zone cu risc de alunecări de teren sau inundaţii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.