Unul dintre cele mai mari spitale din Bosnia a fist evacuat joi în urma unei false alerte cu bombă, în contextul în care această ţară balcanică este vizată de o săptămână de sute de astfel de alerte vizând şcoli sau instituţii publice, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sute de pacienţi şi membri ai personalului Spitalului Universitar din Banja Luka, capitala entităţii sârbe a aceste ţări împărţite după linii de fractură etnică, au fost evacuaţi după ce instituţia a primit un e-mail în care avertizată cu privire la existenţa uni bombe, a declarat preseidirectorul spitalului, Vlado Djajic.

După verificări la faţa locului, poliţia a anunţat într-un comunicat că a stabilit că a fost o alertă falsă.

”Este un atac laş”, a denunţat Vlado Djajic, precizând că autorul mesajului ameninţa să-i ”arunce în aer pe necredincioşi” şi scria ”Allah e mare!”.

Mai multe tribunale de la Sarajevo şi Comisia Electorală Naţională bosniacă, cu sediul în capitală, au fost evacuate joi, din aceleaşi motive, potrivit poliţiei.

Miercuri, peste 400 de şcolidin Republica Srpska (RS), entitatea sârbă din Bosnia, au fost vizate de false alerte cu bombă, trimise pe e-mail.

Un mesaj identic ameninţa ”să arunce în aer şcoala”, cu scopul de a ”ucide mii de copii sârbi”.

Bosnia este împărţită, în urma Războiului intercomunitar din anii '90, între RS şi o federaţie croato-musulmană.

Autorităţile spun că nu cunosc, pentru moment, autorii şi motivaţiile acestor atacuri, calificate în justiţie drept ”teroriste”.

Potrivit cotidianului Oslobodjenje, e-mailurile trimise şcolilor din RS au fost expediate de pe o adresă de pe Yandex, gigantul rusofon al Internetului, numit şi ”Google rus”.

Aceeaşi mesagerie a fost folosită într-o primă serie de alerte, la 25 mai, vizând 100 de şcoli în regiunea Sarajevo, instituţii publice şi Guvernul cantonal.

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg insista, într-o întâlnire recentă cu preşedintele în exerciţiu bosniac Sefik Dzaferovic, asupra necesităţii unei ”consolidări a cooperării” între NATO şi Bosnia în domeniul securităţii online.

Serbia vecină a fost şi ea, în ultimele săptămâni, victima unor false alerte, care au perturbat mai ales funcţionarea şcolilor.

Bosnia şi Serbia au denunţat, la ONU, invazia Ucrainei de către Rusia, însă nu s-au aliniat sancţiunilor impuse de Occident Moscovei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.