Premierul britanic Boris Johnson, slăbit de scandaluri, înfruntă joi două scrutine legislatve parţiale dficile, care pun la încercare capacitatea taberei sale de a obţine victorii, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La două săptămâni după ce a supravieţuit unei moţiuni de cenzură, în urma scandalului petrecerilor cu alcool la sediul Guvernului în timpul carantinei anticovid (”partygate”) -, perspectiva ca Partidul Conservator să piardă două mandate în Parlament accentuează atomosfera de sfidare în rândul majorităţii.

Cele două scrutine au loc în urma unor scandaluri, în circumscripţii cu greutate politică.

Wakefield, în nordul Angliei, este un fief tradiţional laburist, smuls de conservatori în 2019, când Partidul Conservator a triumfat în alegeri.

Liderul opoziţiei laburiste Keir Starmer, care speră să recucerească această porţiune de ”zid roşu”, surpată în ultimele alegeri generale, susţine că Wakefield ar putea fi ”locul naşterii viitorului Guvern laburist”.

Sondajele îl creditează cu un avans mare - aproximativ 20 de puncte procentuale - pe candidatul laburist Simon Lightwood, un angajat al Serviului britanic de sănătate NHS.

Scrutinul a fost declanşat de demisia deputatului în exerciţiu Imran Khan, condamnat la 18 luni de închisoare cu privire la agresarea sexuală a unui adolescent în vârstă de 15 ani.

Această circumscripţie s-a aflat neîntrerupt pe mâna laburiştilor din 1932 şi până în 2019.

La Tiverton and Honiton, o circumscripţie situată în sud-estul Angliei, conservatoare de când a fost înfiinţată în 1997, alegătorii îl desemenază e succesorul lui Neil Parish, un deputat în vârstă de 55 de ani care a demisionat după ce a recunoscut că s-a uitat la materiale pornografice pe telefon, în Parlament.

Un fost agricultor de profesie, el a explicat că a dat peste un site pentru adulţi în timp ce căuta tractoare, ”într-un moment de nebunie”.

INFLAŢIE

Liberal-democraţii speră aă obţină o victorie, la fel ca în decembrie, în North-Shropshire, un bastion conservator rural, în nordul Angliei, imediat după un scandal lobbying.

Secţiile de votare sunt deschise între ora locală 7.00 (9.00, ora României) şi 22.00 (vineri, 0.00, ora României), iar rezultate sunt aşteptate vineri.

Un semn al dificultăţii şi amplorii sarcinii de a recâştiga încrederea, candidata de la Tiverton and Honiton, Helen Hurford, a refuzat în două rânduri să se pronunţe în privinţa onestităţii lui Boris Johnson, într-un interviu acordat cotidianului de stânga The Guardian.

Premierul ”crede că el este cinstit”, a declarat ea.

Considerat o adevărată maşină de câştigat, în urma triumfului obţinut în alegerile legislatve în urmă cu doi ani şi jumătate, în baza promisiunii de a realiza Brexitul, Boris Johnson, în vârstă de 58 de ani, şi-a văzut această imagine prăbuşindu-se din cauza scandalurilor care-i pătează mandatul.

El este pentru moment slăbit, în mod teoretic, iar regulile conservatoare împiedică o nouă moţiune de cenzură timp de un an.

Dornic să fie activ şi prezent pe scena internaţională, Boris Johnson şi-a anulat săptămâna trecută o vizită la conservatori, în nordul Angliei, pentru a se duce a doua oară la Kiev, să se întâlnească cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi să exprime o susţinere puternică a Regatului Unit după invazia Ucrainei de către Rusia.

Pe plan intern, contextul îi este prea puţin favorabil Guvernului Johnson, având în vedere faptul că inflaţia a atins cel mai înalt nivel din ultimii 40 de ani şi provoacă tot mai multe greve, dar şi eşecul recent al unei încercări controversate de a expluza migranţi în Rwanda.

Toate acestea au loc după un foileton de luni de zile al ”partygate”, căruia i se adaugă de-acum un ”Carriegate”, un scandal cu privire la presupuse încercări repetate ale lui Boris Johnson de a obţine posturi plătite pentru soţia sa, Carrie.

”Cred că oamenii nu văd neapărat candidatul local”, declara recent, la Wakefield, Margaret Ward, o recepţioneră în vârstă de 49 de ani. ”Cred că se uită, într-adevăr, la ceea ce a făcut Guvernul per ansamblu şi ţin cont de asta”, declara ea AFP.

Un avocat pensionar, Ryder Parfit, consideră că rezultatul alegerilor are şi mize locale, ”pentru că am fost subreprezentaţi în ultimii doi ani”. Însă el consideră că vor exista ”remarci privind conducerea partidului”, ”cu toate câte s-au întâmplat”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.