Ministrul britanic de Externe Boris Johnson a îndemnat activişti împotriva războiului, marţi, în cadrul unei dezbateri parlamentare cu privire la rolul Moscovei în bombardamentele din Siria, să manifesteze în faţa Ambasadei Rusiei din Londra, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul britanic de Externe Boris Johnson a îndemnat marţi la manifestaţii în faţa Ambasadei Rusiei din Londra, în semn de protest faţă de rolul Moscovei în Siria, relatează AFP.

"Aş vrea să văd manifestaţii în faţa Ambasadei Rusiei", a declarat Johnson în faţa deputaţilor britanici.

El şi-a exprimat regretul faţă de faptul că, în lume, "se epuizează capacităţile de idignare" faţă de raidurile ruse de la Alep.

"Îmi pare că sentimentul groazei nu este la înălţime în rândul grupurilor pacifiste", a apreciat ministrul conservator, după care a îndemnat la manifestaţii în faţa reprezentanţei diplomatice ruse.

"Unde sunt activiştii de la Stop the War Coalition? Unde sunt?", a subliniat el, referindu-se la organizaţia pacifistă co-fondată de liderul Partidului Laburist (opoziţie) Jeremy Corbyn şi care a manifestat împotriva războaielor din Afganistan şi Irak.

La o manifestaţie împotriva Războiului din Irak au participat, în 2003, milioane de britanici.

Johnson a făcut aceste declaraţii în cadrul unei dezbateri, în Parlament, unde mai mulţi deputaţi au acuzat Moscova de crime de război în Siria.

Deputatul conservator  Andrew Mitchell, un fost secretar de stat pentru Dezvoltare Internaţională, a comparat acţiunea ruşilor cu cea a naziştilor, în timpul Războiului civil din Spania, în anii '30.

"Comunitatea internaţională are datoria să protejeze" populaţiile siriene, iar "dacă este necesară înfruntarea puterii aeriene ruse (...), atunci trebuie s-o facem", a declarat el, evocând instituirea unei zone de protecţie aeriană.

Confruntarea diplomatică dintre occidentali şi Rusia a atins un apogeu sâmbătă seara, la ONU, unde Moscova a votat împotriva unei rezoluţii franceze cu privire la un armistiţiu la Alep, un document susţinut de 11 dintre cele 15 state membre ale Consiliului de Securitate al ONU.

La finalul acestui vot, preşedintele francez François Hollande a declarat că se pune "în continuare întrebarea" dacă să-l primească pe preşedintele rus Vladimir Putin la Palatul Elysée, din cauza "crimelor de război" comise de regimul lui Bashar al-Assad, la Alep, cu susţinerea aviaţiei ruse.

Putin a decis marţi, în replică, să-şi anuleze vizita la Paris, care era prevăzută la 19 octombrie.

De asemenea, Johnson a subliniat că "toate probele disponibile" indică o responsabilitate rusă în bombardarea unui convoi umanitar din Siria, relatează The Associated Press.

Rusia "riscă să devină o naţiune paria" din cauza acţiunilor sale în Siria, a declarat şeful diplomaţiei britanice în Camera Comunelor.

Johnson, care nu a semnalat vreo acţiune nouă împotriva Moscovei, şi-a exprimat speranţa că ruşii vor putea să fie convinşi "să facă ceea ce trebuie" şi să susţină un armistiţiu veritabil.

Sute de oameni au fost ucişi în atacuri aeriene asupra părţii aflate sub controlul rebelilor a Alepului, după prăbuşirea unui armistiţiu de o săptămână.

Moscova este un aliat-cheie al preşedintelui sirian Bashar al-Assad în acest război complex care devastează ţara de cinci ani şi jumătate.

Parlamentarul conservator Andrew Mitchell a comparat atacurile siriene şi ruse asupra Alepului cu bombardamentul de la Guernica, în timpul războiului civil din Spania.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.