Ministrul britanic de Externe, Boris Johnson, a făcut apel către aliaţii Regatului Unit pentru susţinere, Marea Britanie pregătindu-se pentru răspunsul Rusiei la expulzarea în masă a diplomaţilor Kremlinului de pe teritoriul britanic. El a declarat că "toate ţările responsabile” au o obligaţie de a înfrunta agresiunile ruşilor, despre care a spus că "ameninţă arhitectura securităţii globale”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Johnson a făcut afirmaţiile într-un articol de opinie pentru Washington Post, în care a mai spus: "Un oraş medieval liniştit a fost martorul unui atac cu o neurotoxină pentru prima oară în Europa de la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial”.

El a confirmat şi că Marea Britanie va depune o mostră a neurotoxinei Novichok, care a fost folosită în atacul de la Salisbury la Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice. În articol, Johson a spus că otrava folosită a fost aleasă special pentru a transmite un mesaj disidenţilor politici care se opun preşedintelui rus Vladimir Putin.

"Măsurile anunţate de prim-ministru nu sunt doar din cauza atacului din Salisbury. Marea Britanie doreşte să menţină regulile de care depinde siguranţa noastră naţională. Sper şi cred că prietenii noştri vor fi alături de noi”, a spus ministrul britanic de Externe.

Johnson a precizat că incidentul de la Salisbury arată că Moscova "este dispusă să acţioneze fără limite” şi că se potriveşte cu tiparul de "comportament iresponsabil” al lui Putin.

În plus, ministrul de Externe a adăugat că doar Rusia dispune de mijloacele necesare pentru a duce la capăt un astfel de atac. "Există un motiv pentru care a fost ales novichok. Fiind ceva tipic rusesc, această neurotoxină transmite un semnal către toţi cei care se gândesc să fie disidenţi în faţa represiunilor tot mai intense din Rusia lui Putin. Mesajul este clar: vă vom găsi, vă vom prinde, vă vom ucide şi deşi o vom nega, toată lumea va şti fără urmă de îndoială că Rusia a făcut-o”, a spus Johnson.

Comentariile lui Johnson vin după ce ambasadorul SUA la ONU, Nikki Haley, a anunţat că Statele Unite susţin fără echivoc Marea Britanie. Johnson a spus pentru BBC că a fost "atins” de răspunsul americanilor şi a susţinut că există un „dezgust global” pentru acţiunile Rusiei.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.