Ministrul britanic de Externe, Boris Johnson, a afirmat că Rusia are o influenţă din ce în ce mai „rea” asupra relaţiilor internaţionale după ce s-a descoperit că un fost spion rus care lucra în serviciul britanicilor a fost otrăvit în oraşul Salisbury din Anglia, scrie Politico.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Vorbind în faţa Camerei Comunelor, Johnson a spus că incidentul aduce aminte de asasinarea lui Alexander Litvinenko de către statul rus, un alt spion care locuia în Marea Britanie şi că asemenea violenţe trebuie reclasificate ca fiind „acte de război” pentru a preveni alte tentative de omor la adresa oamenilor care locuiesc în Marea Britanie.

„Cred din ce în ce mai mult că trebuie să le clasificăm ca acte de război”, a spus Johnson parlamentarilor. „Trebuie să găsim un nou tip de răspuns dar şi o strategie de prevenire”, a adăugat el.

Avertismentele vin după ce Johnson a contestat participarea Angliei la Campionatul Mondial de fotbal din Rusia care va avea loc în această vară.

„Îmi este foarte greu să-mi imaginez cum prezenţa Regatului Unit la acel eveniment s-ar putea desfăşura normal şi va trebui să luăm în considerare acest lucru”, a spus el.

Un purtător de cuvânt a explicat apoi că Johnson nu se referea ca fotbaliştii să boicoteze evenimentul, ci că ar trebui discutat ce oficiali ar urma să fie trimişi.

Johnson a spus că Rusia este „o forţă perturbatoare” în relaţiile internaţionale şi că trebuie sancţionată.

„Dacă vor apărea dovezi care arată implicarea statului rus, atunci guvernul britanic va răspunde corespunzător”, a avertizat Johnson.

„Ştiu că unii dintre membrii Parlamentului vor avea dubii. Dacă aceste suspiciuni se vor dovedi a fi adevărate, atunci guvernul va lua orice măsuri consideră necesare. Nicio tentativă de a lua vieţi inocente pe pământ britanic nu va rămâne nepedepsită”, a adăugat el.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.