Ministrul de Externe al Marii Britanii, Boris Johnson, a dedicat marţi câteva minute pentre a-şi exprima admiraţia pentru maşinile de spălat turceşti în timpul primei sale vizite oficiale la Ankara, unde s-a întâlnit şi a purtat discuţii cu preşedintele Recep Tayyip Erdogan, precum şi cu premierul Binali Yildirim, informează DPA.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Johnson - care a vizitat inclusiv clădirea legislativului, avariată în timpul loviturii de stat eşuate din noaptea de 15 iulie - a subliniat importanţa unor relaţii diplomatice turco-britanice puternice, în special după ce Marea Britanie părăseşte UE.

În stilul său controversat, demnitarul britanic a dedicat un moment al vizitei sale oficiale pentru a lăuda producţia turcă de ”maşini de spălat frumoase şi extrem de funcţionale” într-o conferinţă de presă comună cu ministrul Afacerilor Europene, Omer Celik.

De asemenea, şeful diplomaţiei britanice a amintit de rădăcinile sale turce, susţinând că relaţia sa cu Omer Celik este ”un parteneriat între doi descendenţi ai otomanilor”. Stră-străbunicul demnitarului britanic a fost Ali Kemal, un politician şi jurnalist turc din Imperiul Otoman, care a fost asasinat în timpul Războiului de Independenţă.

Înaintea vizitei au existat speculaţii cu privire la potenţialul lui Boris Johnson de a afecta relaţiile diplomatice turco-britanice, după ce diplomatul l-a numit într-o rimă ”onanist” pe preşedintele Recep Tayyip Erdogan. 

Demnitarul britanci a scris rima ca răspuns la plângerea penală iniţiată de preşedintele turc împotriva comediantului german Jan Bohmermann, care l-a satirizat pe lider prin citirea unui poem obscen într-un show televizat.

Însă, Johnson a realizat rima cu puţin timp înainte de numirea sa surprinzătoare în poziţia de ministru de Externe.

De asemenea, diplomatul l-a criticat recent pe preşedintele turc pentru încălcarea repetată a dreptului la liberă exprimare.

În noiembrie, Boris Johnson şi-a exprimat chiar simpatia pentru militanţii kurzi de la Partidul Muncitoresc din Kurdistan (PKK). Gruparea este considerată o organizaţie teroristă de către Turcia şi UE.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.