Suedia - blocată în continuare la poarta NATO de către Turcia şi Ungaria - găzduieşte pentru prima oară în istoria sa modernă două bombardiere americane - care au aterizat luni pe aeroportul Luleå-Kallax (nord) - la exerciţii militare, anunţă miercuri apărarea suedeză, care salută un ”eveniment istoric”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Două bombardiere strategice americane de tip B-1B Lancer au aterizat la începutul săptămânii pe Aeroportul Luleå-Kallax, în nordul Suediei.

”Suntem pe cale să efectuăm un exerciţiu comun” care mobilizează forţe aeriene şi terestre, declară AFP o purtătoare de cuvânt a Forţelor Aeriene suedeze, Louise Levin, fără să precizeze durata acestor exerciţii.

”În acest vremuri incerte şi în perspectiva unei aderări la NATO, partenerii solizi sunt esenţiali”, subliniază într-un comunicat Ministerul suedez al Apărării, care salută un ”eveniment istoric”.

Suedia - care are din iunie 2022 statutul de stat ”invitat” în NATO - are în continuare nevoie de ratificarea aderării sale la Alianţa Nord-Atlantică de către două dintre cele 31 de state membre - Turcia şi Ungaria.

Numai membrii cu drepturi depline beneficiază de protecţăia celebrului Articol 5 al Tratatului NATO, care prevede că un atac al unui stat membru este considerat un atac împotriva tuturor.

Tabăra occidentală din NATO, în frunte cu Statele Unite, exercită presiuni asupra Turciei să dea undă verde aderărrii Suediei.

Suedia se declara pregătită, la începutul lui iunie, să primească baze temporare NATO pe teritoriul suedez înainte de intrarea efectivă în Alianţă.

”Guvernul a decis că Forţele Armate suedeze pot desfăşura pregătiri împreună cu NATO şi cu ţări NATO pentru a permite viitoare operaţiuni comune”, scria premierul Ulf Kristersson într-un editorial comun cu ministrul suedez al Apărării Pål Jonson.

Ulf Kristersson subliniază că prezenţa unor trupe NATO ar descuraja Rusia.

Luni, o comisie suedeză, alcătuită din reprezentanţi politici ai întregului elicher şi experţi avertiza că, având în vedere invazia Ucrainei de către Rusia, nu poate fi exclus un atac militar împotriva Suediei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.