Oraşul Avdiivka, situat în estul Ucrainei, este de marţi dimineaţa ţinta unor bombardamente ”masive” ale forţelor ruseşti, care ”încearcă să încercuiască” oraşul, declară şeful Administraţiei Militare din Avdiivka Vitali Barabas, în timp ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski se află în prima vizită la Bucureşti de la începutul războiului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ruşii lovesc masiv cu artileria, de la ora (locală) 8.00 (şi ora României), fără întrerupere până acum (...). Inamicul încearcă să încercuiască oraşul”, declară marţi după prânz AFP Vitali Barabas.

El evocă o situaţia care s-a ”agravat rapid”.

27 DIN 36 DE DRONE DOBORÂTE

Kievul anunţă că a doborât 27 de drone într-un atac vizînd sudul Ucrainei, lansat în timpul nopţii de luni spre marţi de către Rusia, care efectuează în fiecare noaptea bombardamente.

Forţele ucrainene au distrus ”27 de (drone de tip) Shahed-131/136”, drone de fabricaţie iraniană, în ”regiunie Odesa, Mîkolaiv ţio Herson”, au anunţat marţi dimineaţa, pe Telegram, Forţele Aeriene ucrainene.

În total, Moscova a lansat 36 de drone de la Capul Ceauda, în estul Peninsulei Crimeea, anexată de Rusia în 2014, potrivit aceleiaşi surse.

Armata rusă, care a invadat Ucraina în februarie 2022, atacă aproape în fiecare noapte diverse regiuni ucrainene cu drone şi rachete.

În septembrie, Moscova a folosit peste 500 de drone de tip Shahed împotriva Ucrainei, potrivit grupului ucrainean de consultanţă Defense Express, care preconizează o recurgere şi mai puternică a Moscovei la aceste dispozitive ieftine, care epuizează apărarea aeriană ucraineană.

Occidentul a furnizat Ucrainei sisteme antiaeriene - inclusiv puternica bateria americană Patriot -, însă acestea nu acoperă tot teritoriul acestei ţări vaste şi nu interceptează întotdeauna toate dronele şi rachetele ruseşti.

Ucraina desfăşoară, în paralel, propriile atacuri cu dronă şi bombardamente, care au devenit aproape zilnice, vizând ţinte în Rusia.

ZELENSKI LA BUCUREŞTI, LA DISCUŢII CU IOHANNIS

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat marţi că a sosit în România, la discuţii cu omologul său român Klaus Iohannis.

Această primă vizită în România a lui Zelenski are loc după ce mai mulye bombardamente ruseşti au vizat porturi ucrainene de la Dunăre, situate la frontiera cu România.

”Am ajuns la Bucureşti, în România, pentru a discuta cu Klaus Iohannis şi pentru a ne consolida relaţiile de bună vecinătate”, a anunţat pe X Zelenski.

El i-a mulţumit lui Iohannis pentru susţinerea sa împotriva Rusiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.